hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

A doktornő esete a kubai kormánnyal és a brazil kollégákkal

Egy doktornő menedékkérelme irányította rá ismét a figyelmet a Brazíliába „internacionalista segítségként” érkezett többezer kubai orvos ügyére – derül ki a NOL cikkéből.

A Brazil Medikusok Szövetsége ajánlott fel állást egy kubai orvosnőnek két nappal azután, hogy az a brazíliavárosi törvényhozás épületében keresett menedéket. Akkor jelentette be, hogy politikai mendékjogot kér Brazíliában, illetve az amerikai követséghez is fordul beutazási vízumért.

Az 51 éves Ramona Matos tagja volt annak az immár 7400 főnyi kubai orvos és egészségügyi csoportnak, amely Dilma Rousseff elnök kezdeményezésére, és persze a kubai kormányzat szervezésében, érkezett Brazíliába, hogy az orvoshiányon enyhítsen. A doktornő azzal indokolta döntését a brazil képviselőházban, hogy a kubai kormány becsapta, mert csak havi 400 dollárt kap, miközben a két ország közti megállapodás értelmében Brazília havi 4160 dollárt fizet az érkező doktorokért. A brazil sajtó szerint a doktornő azt is elmondta, hogy az ígéret szerint a kiérkező orvosok további havi 600 dollárt kapnak otthoni, kubai folyószámlára, de ehhez csak akkor juthatnak hozzá, ha a három éves szerződést kitöltik.

A kubai nőnek most munkát ajánló Brazil Medikusok Szövetsége az egyik fő ellenzője volt a szövetségi kormány „Több orvost” programjának. A szövetség elnöke, Florentino Cardoso „tragédiákat” vetített előre, ha a kubai orvosokra bízzák az emberek egészségét. Egyébként jellemző, hogy a szövetség csak adminisztratív állást ajánlott föl most is, mondván, a kubai orvosoknak előbb Brazíliában tanfolyam elvégzésével kellene érvényesíteniük a Havannában kapott diplomát a munkavégzéshez – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink