hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Táplálkozás

A gyermekkori melaminfogyasztás hosszú távú hatásai

A melamintartalmú tápszerrel vagy tejporral táplált csecsemőknél később gyakrabban alakul ki vesekövesség és egyéb urológiai övetkezmények.

Az American Urological Association (AUA) 104. éves kongresszusán két olyan vizsgálatot is nyilvánosságra hoztak, melyek szerint a melamintartalmú tápszerekkel és tejporokkal táplált csecsemőknél 6–18 hónapos korban jó eséllyel kell számítani melaminkövek kialakulására a húgyutakban. Jó hír ugyanakkor, hogy e kövek többnyire eredményesen kezelhetők konzervatív módszerekkel, ezért műtéti beavatkozásra ritkán van szükség.
Az egyik vizsgálatban 50 olyan gyereknél elemezték a vesekövek számát, nagyságát, alakját és elhelyezkedését, akiknél bebizonyosodott, hogy korábban melaminnal szennyezett tápszert fogyasztottak. Az esetek 85 százalékában fél- és másféléves kor között jelentkeztek a kövek, melyek az 50 közül 42 gyermeknél mindkét vesében kialakultak. A vesekövesség kapcsán 11 gyermeknél lépett fel veseelégtelenség; ilyen esetekben a vesekövek mindkét vesében megjelentek és nagyobbak voltak, mint a veseelégtelenséggel nem járó esetekben.
A másik vizsgálatba ugyancsak olyan gyermekeket vontak be, akiknek anamnézisében melaminfogyasztás szerepelt. A 165 résztvevő többségénél (122 betegnél) közepes súlyosságú kőbetegséget véleményeztek. A kövek az esetek zömében 6 és 12 hónapos kor között jelentek meg, és a betegek több mint felénél tünetmentesnek bizonyultak. A többi esetben többnyire vizelés közben jelentkező vagy kólikás fájdalom hívta fel a kövekre a figyelmet, de ritkábban a vizeletürítés csökkenése vagy teljes megszűnése, valamint vérvizelés is előfordult.
Az eredményekről beszámoló Medical News Today internetes oldalon az AUA szóvivője, Anthony Atala kiemeli, hogy a mostani eredmények arra intik mind a szülőket, mind az orvosokat, hogy fokozott éberséggel figyeljék a vesekövesség tüneteit azoknál a gyermekeknél, akiket melamintartalmú tápszerrel etettek csecsemőkorban.

Dr. Simonfalvi Ildikó

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés