hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

A kamara reméli, hogy nem fogadják el a rektor lemondását

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége reméli, hogy a nemzeti erőforrás miniszter nem fogadja el a Semmelweis Egyetem rektorának, Tulassay Tivadarnak a lemondását, s ezzel megerősíti az egyetem autonómiáját.

A MOK közleménye szerint a kamara elnöksége döbbenettel értesült arról, hogy "Tulassay Tivadar lemondásra kényszerült". A rektor mandátuma ugyan június 30-án lejárt volna, de "a nyilvánosságra került információk szerint a Schmitt-ügy kapcsán úgy érezte, hogy a felügyelő szerv bizalma irányában megrendült, és az egyetemet maradása miatt hátrány érheti". A MOK elnökségének határozott álláspontja az, hogy tudományos műhelyek, így a Semmelweis Egyetem szakmai autonómiáját aktuálpolitikai befolyások nem csorbíthatják, szakkérdésekben illetékes testületeinek döntései nem járhatnak hátrányokkal.

"Ezért köztestületünk reméli, hogy a miniszter nem fogadja el a lemondást, és ezzel a döntésével megerősíti az egyetem autonómiáját, egyúttal pedig jog- és hatáskörénél fogva minden eszközzel a körülmények mielőbbi, teljes körű tisztázására törekszik".

Tulassay Tivadar a lemondásáról szóló döntését az intézmény honlapján jelentette be vasárnap délután, s arról hétfőn értesítette Réthelyi Miklós minisztert. Mint indoklásként kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul az ő személyéhez kötődnek, s ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. Ezen okok miatt, az egyetem nyugalma érdekében úgy döntött, átadja a rektori széket a múlt csütörtöki szenátusi ülésen teljes támogatottsággal megválasztott leendő rektornak, Szél Ágostonnak, aki "élvezi az ágazati vezetés támogatását".

Tulassay Tivadar ugyanakkor kiemelte: a szenátus csütörtöki döntését támogatja, és fenntartja, hogy az egyetem a Schmitt Pál kisdoktori dolgozatával kapcsolatos munka során a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el.

Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn a parlamentben bejelentette, hogy lemond államfői tisztségéről. A döntését azzal magyarázta: plágiumügye megosztja a nemzetet, noha államfőként annak egységét kell kifejeznie. Ugyanakkor etikátlannak és jogszerűtlennek nevezte, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa visszavonta doktori címét, szerinte ezt csak bíróság tehette volna meg.

(forrás: Magyar Orvosi Kamara, MTI)
hirdetés

Könyveink