hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.

A kormány(át)alakítás alatt az eladósodás zavartalan

Az adósságállomány jóval túl van a 60 milliárdon, az igazgatók úgy trükköznek, ahogy tudnak – írja a kórházi fizetések késése kapcsán a NOL.

A kórházak adóssága májusra már jóval meghaladta a hatvanmilliárd forintot – értesült a Népszabadság. Bár a kormány a választás előtt összerakott a 34 legeladósodottabb intézménynek egy kisebb, 5,1 milliárdos segélycsomagot – emlékeztetenek –, azt végül nem osztották ki. Úgy tudni, majd a leendő államtitkár lehetősége lesz, hogy már az első lépései egyikeként jó hírt – magyarul: pénzt – vigyen a kórházaknak. Már csak az a kérdés, hogy a kórházaknak van-e idejük ezt kivárni. A kórházaknak ugyanis nincs semmilyen tartalékuk.

A szekszárdi intézményben a vállalkozó orvosok heteket várnak a számlás kifizetésekre, de ez lassan általános jelenséggé válik. Több kórház „számlás” alkalmazottai is arról számoltak be a lapnak, hogy nyolc-tizenkét hetet várnak a bérükre. Van olyan hely is, ahol az orvosi ügyeleteket ellátó orvosvállalkozások sem jutnak hónapokig a pénzükhöz. Több kórházigazgató nyilatkozott úgy: a kórházfenntartó utasítására „állították sorba” a számlákat, így a vállalkozói szerződéssel munkát vállaló gyógyítók is e sorba kerültek, s nem feltétlenül előre. A közös közbeszerzésekkel érintett, gáz-, elektromos és gyógyszerszámlákat ugyanis muszáj időben fizetniük. Máskülönben az energiaszolgáltatók a következő hónapban drasztikusan emelik a díjat – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink