hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Kísértet járja be Európát, a kórházcsődök kísértete

Az európai kórházpiacot kutató tanulmány szerint a vizsgált intézmények kereken felénél magas, illetve fokozott a fizetésképtelenség kockázata – írja az eski.hu.

Az idézett tanulmányban több mint 1500 kórház gazdálkodásának, azaz Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Svájc kórházpiacának elemzését végezték el. Eredményeik szerint 2011-ben az európai kórházak 33 százaléka veszteséget termelt.

A kórházakat a szerzők a fizetésképtelenség kockázata szerint három csoportba sorolták: alacsony, fokozott, illetve magas kockázatúba.  E kockázat a kórházak 22 százaléka esetén magasnak, 24 százaléka esetén pedig fokozottnak bizonyult.

59 százalékkal Portugáliában volt a kórházak fizetésképtelenségi kockázata a legmagasabb. Ez a fajta pénzügyi kockázat azonban az eredmények szerint nem korlátozódik csupán a feszült gazdasági helyzetben lévő országokra, mivel 41 százalékkal Norvégia eredménye bizonyult e téren a második legrosszabb eredménynek. A tanulmány készítőinek véleménye szerint a magas kockázat különösen azokban az országokban jelent veszélyt, amelyek állami kiadásaikat vissza kell, hogy fogják. Szükség esetén Norvégia számára a kórházak megmentése ugyanis gond nélkül kivitelezhető.

A közölt adatokból kitűnik, hogy a gazdasági szempontból alacsony kockázati csoportba sorolható kórházak aránya csupán három országban (Németország: 81 százalék, Svájc: 77 százalék, Belgium 61 százalék) haladta meg az európai átlagot (54 százalék).

Az 5 százalékos európai átlagához viszonyítva az olasz (12,1 százalék) és a francia (10,7 százalék) kórházak jövedelmezősége a legjobb, ami négyszer olyan magas, mint például a svájciaké (3,3 százalék). A német (8,5 százalék), spanyol (8 százalék) és belga (7 százalék) kórházak jövedelmezősége szintén átlag felettinek számít – olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])
hirdetés

Könyveink