hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

A só sok, a tej kevés

Bár több tekintetben is javult az iskolai étkeztetés minősége, de sóból még mindig többet, tejből viszont kevesebbet kapnak a szükségesnél a gyerekek – írja honlapján a tisztiorvosi szolgálat.

Az elmúlt év során átfogó vizsgálatban mérte fel a hazai iskolai közétkeztetés helyzetét a táplálkozástudományi intézet. A felmérés követte a 2008-as vizsgálat módszertanát, s így jól mutatja az elmúlt évek változásait.

A korábbiakhoz képest gyakrabban, átlagosan naponta egyszer kaptak nyers gyümölcsöt, zöldséget a gyerekek. Az iskolák többségében a teljes kiőrlésű pékárukat is felvették az étrendbe. A konyhák kétharmada vezetett be új ételeket, eddig még nem használt nyersanyagokat. Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy a diétás étkeztetést már az iskolák kétharmadában meg tudják oldani.

Azonban sok helyen még az is problémát okoz, hogy az ebéd elfogyasztására nincs elég idő – volt, ahol csak 10-15 perc jutott erre. A húskészítményeknél a rosszabb minőségű és magasabb zsírtartalmú felvágottak felhasználása dominál. Tejet és tejtermékek mennyisége vizont nem érte el a korosztályos élettani szükséglet 58%-át. Együtt használt ételízesítőt és sót a főzőkonyhák több mint négyötöde, s így az étrendek sótartalma még mindig az ajánlás többszöröseolvasható az antsz.hu-n.

(forrás: ÁNTSZ)

cimkék

hirdetés

Könyveink