hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

A szegény kórház többször sterilizál

Az egyszer használatos kórházi eszközök újbóli felhasználásáról ír az MNO, a lap megkeresésére Rácz Jenő, a kórházszövetség korábbi elnöke beszél a jelenlegi gyakorlatról.

– Előfordulhat, hogy a belövő-elsütő szerkezetet a sterilizálás után újrahasznosíthatják. Ilyen esetekben azonban nem kell fertőzésveszéllyel számolni, mert a sterilizálás ugyanúgy történik, mint a gyárban, ahol a terméket legyártották – hangsúlyozta a szakember. – Egy-egy ilyen tétel több tízezer forint spórolást is jelent, és ha szűkös a forrás, akkor ilyen irányba mennek – idézik a veszprémi kórház vezetőjét.

Rácz Jenő a cikkben emlékeztet arra is, hogy volt olyan időszak, amikor olyan traumatológiai eszközöket, mint a csavarok vagy a lemezek, a sterilizálás után újrahasznosítottak, miután kivették egy beteg testéből. A későbbiekben azonban azt tapasztalták, hogy az ilyen eszközökön mikrosérülések keletkezhetnek, amelyek szövődményeket okozhattak a betegeknél. Kivételes esetektől eltekintve ilyen jellegű újrahasznosítás ma már nem kerül sor. Hozzátette: ilyen esetekben sem vetődhet fel a fertőzés kérdése, a tapasztalat azonban azt mutatta, hogy a csavarokon már egy nem látható karcolás is reakcióba léphet a szövetekkel – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink