hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A szoptatás jót tesz a gyermekkori rák túlélőinek

A kutatási eredmények szerint gyermekeik szoptatása előnyös azoknak a nőknek, akiknek gyermekkorukban rákjuk volt, mivel csökkenti a három leggyakoribb késői hatást: korai oszteoporózis, metabolikus szindróma, azaz diabétesz, elhízás és magas vérnyomás, valamint újabb daganat kialakulása.

A rák túlélői között felnőtt korukban gyakran nagy egyes állapotok, például a kövérség és törékeny csontok kockázata. A memphisi St. Jude Kutató gyermekkórház szakemberei kimutatták, hogy a szoptatás segíthet semlegesíteni ezeket a káros hatásokat; eredményeiket a Journal of Cancer Survivorship folyóirat közölte.

A rák biológiájának jobb megismerése és a kezelések fejlődése folytán egyre több olyan rákos gyermek van, aki túléli a betegséget. A túlélők egyes csoportjait azonban felnőttkorukban egészségügyi problémák fenyegetik – ezt "késői hatásnak" nevezik.

A kutatók áttekintették a korábbi, olyan tanulmányok eredményeit, amelyekben azt vizsgálták, hogy miként befolyásolja a szoptatás ezeket a késői hatásokat. Azoknál a nőknél, akik túlélték gyermekkori rákjukat három gyakori késői hatás fordul elő: csontsűrűség csökkenés, azaz korai oszteoporózis, metabolikus szindróma, azaz diabétesz, elhízás és magas vérnyomás, valamint újabb rák kialakulása, elsősorban az emlőben.

A szoptatás jótékony hatásai

Ami az oszteoporózist illeti, ismert, hogy a szoptatás a csontvesztés ellen hat. Ezt igazolja, hogy a nők csontsűrűsége szoptatás után gyakran nagyobb, mint a terhesség előtt volt.

A metabolikus szindróma elsősorban azokat fenyegeti, akiknek gyermekkorukban limfocitás leukémiájuk volt vagy csontvelő-transzplantáción estek át. A szoptatás azonban csökkenti a kövérség előfordulását, ezért a metabolikus szindróma ellen hat.

Gyermekkori rák után gyakoribb, hogy újabb rák alakul ki felnőttkorban, főleg a nőknél, és náluk is nagy arányban az emlőben. A szoptatásról régóta ismert, hogy csökkenti az emlőrák kockázatát.

Aki nem képes tejtermelésre

A gyermekkori rák egyik késői hatása azonban éppen az lehet, hogy az érintett nő nem képes tejtermelésre. Ez elsősorban azokban a nőknél fordul elő, akikben a rák kezelése csökkentette a növekedési hormon szintjét. Ehhez vezethet a koponya besugárzása agytumor miatt, vagy leukémia esetén a központi idegrendszeri besugárzás. A tejtermelés későbbi hiánya ilyenkor azért alakul ki, mert a növekedési hormon megfelelő szintje elengedhetetlenül szükséges az emlők megfelelő fejlődéséhez. A tejtermelés hiányát okozhatja a korábbi emlőrák műtéti vagy sugárterápiája is.

Az ilyen nők esetében speciális támogatásra van szükség, hogy – ha lehet – mégis képesek legyenek szoptatni gyermeküket. Dr. James Klosky, a kutatók egyike szerint a vizsgálat fő üzenete az, hogy a testmozgás, a megfelelő étrend, a dohányzás kerülése és a biztonságos szex mellett a szoptatás lehet az egyik olyan eszköz, amely enyhíti a gyermekkori rák esetleges késői hatásait.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink