hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Táplálkozás

A vashiány kockázati tényezői csecsemőkben

Hat hónaposnál fiatalabb, kizárólag szoptatással táplált csecsemőkben vashiány és vashiányos vérszegénység alakulhat ki. Az American Journal of Clinical Nutrition-ban nemrég megjelent tanulmány célja az volt, hogy hat, különböző országokban végzett vizsgálat alapján megállapítsák a vashiány gyakoriságát, és meghatározzák a vashiányra hajlamosító kockázati tényezőket.

404, kizárólag anyatejjel táplált, 2500 grammnál nagyobb súllyal született csecsemőt vizsgáltak, valamennyit 6 hónapos korában. A gyermekek Ghanában, Hondurasban, Mexikóban, illetve Svédországban éltek. Vashiányosnak akkor tekintették a gyermekeket, ha ferritin szintjük 12 mikrogramm/liternél alacsonyabb volt, és vashányos anémiát akkor állapítottak meg, ha ferritin szintjük 12 mikrogramm/liternél, hemoglobin szintjük pedig 105 gramm/liternél alacsonyabb volt.
A vashiány gyakorisága Svédországban 6, Mexikóban 17, Hondurasban 13–25 és Ghanában 12–37 százalékos volt. A vashiányos anémia gyakorisága Svédországban 2, Mexikóban 4, Hondurasban 5–11 és Ghanában 8–16 százalék volt.
Az összesített adatok szerint a vashiány legfőbb előrejelzője a csecsemő neme volt – fiúkban lényegesen gyakrabban alakult ki, mint lányokban (korrigált esélyhányados: 4,6). Fontos előrejelző volt a viszonylag kis, 2500–2999 gramm közötti születési súly is (korrigált esélyhányados: 2,4). A vashiányos anémiát ugyanezek a tényezők jelezték előre (a megfelelő korrigált esélyhányadosok: 7,6, illetve 3,4), valamint az, hogy mennyivel maradt el a születés óta a súlygyarapodás a medián értéktől ((korrigált esélyhányados: 3,4).
A férfi nem és a 2500–2999 gramm közötti születési súly alapján 91 százalékos szenzitivitással volt bejósolható a vashiány, és 97 százalékos szenzitivitással a vashiányos anémia.

Weisz Júlia

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés