hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Antibakteriális szappanok tiltólistán

Mivel bizonyos hatóanyagú antibakteriális szappanok alkalmazásának a hatásossága és biztonságossága nem kellőképpen alátámasztott, az FDA betiltja ezek forgalmazását, közli a PharmaOnline.

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA, 2013-as kérésének megfelelve a gyártók nem minden esetben igazolták antibakteriális szappanjaik hosszú távú alkalmazásának biztonságosságát és azt, hogy az adott termékek alkalmazása hatásosabb megoldást nyújt a betegségek megelőzése és a különféle infekciók terjedése tekintetében, mint a „hagyományos” szappanokkal történő vizes kézmosás. Ennek értelmében – az FDA végső döntésének megfelelően – bizonyos hatóanyagú antibakteriális szappanok nem kerülhetnek a jövőben a piacra.

Egyes gyártók már megkezdték az érintett hatóanyagot tartalmazó szappanjaik piacról való kivonását.

Az FDA által 2016 szeptemberében életbe léptetett szabály 19 hatóanyagra érvényes, amiket korábban szilárd vagy folyékony szappan formájában a vízzel történő kézmosáshoz használtak, illetve amiket a használatot követően a bőrről való lemosásra terveztek. Az FDA által megnevezett hatóanyagok listáján az antibakteriális szappanok összetevői között viszonylag gyakran szereplő triklozán, triklórkarbán, hexaklorofén, fenol, hármas festék, 5-10 %-os koncentrációjú povidon-jód, illetve a poloxamer-jód komplex is megtalálható.

Ezekre a hatóanyagokra vonatkozóan a gyártók nem tudtak olyan adatokat és információkat szolgáltatni, aminek megfelelően az érintett hatóanyagokat az FDA az általánosan biztonságosnak, illetve hatásosnak elismert (GRAS/GRAE) kategóriába sorolhatná.  Hangsúlyozandó, hogy az FDA intézkedése nem vonatkozik az egészségügyi intézményekben alkalmazott fertőtlenítő készítményekre, valamint a törlőkendőkre.

A gyártók kérésének engedve az FDA három hatóanyag (benzalkónium-klorid, benzetónium-klorid, kloroxilenol) vonatkozásában egy évvel eltolta a határozathozatali határidőt; ez az idő a gyártók rendelkezésére áll, hogy ezekre a hatóanyagokra vonatkozóan újabb hatásossági és biztonságossági információkat nyújtsanak be a hatósághoz.

A hagyományos szappannal és a folyóvízzel való kézmosás továbbra is az egyik legfontosabb megelőző intézkedés, ami bizonyos kórokozók terjedésével szemben tehető. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) az ajánlása szerint, amennyiben a folyóvizes-szappanos kézmosás nem valósítható meg, akkor legalább 60 százalék alkohol-tartalmú készítményekkel való kézfertőtlenítés javasolt.

A teljes cikk

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

Könyveink