hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

ÁNTSZ: szabálytalanságok az étrend-kiegészítőknél

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ellenőrei és részben más hatóságok ellenőrei is vizsgálták az étrend-kiegészítőket december 15-én és 16-án.

A két nap alatt az ÁNTSZ ellenőrei 493 forgalmazó helyen 3.847 készítményt vizsgáltak. A készítmények vizsgálata során 96 termék ellen emeltek kifogást.

Az ellenőrzések, a készítmények forgalmazásának legfontosabb, illetve hatósági szempontból legkritikusabb helyszíneire, továbbá a potencia-növelésre, mellméret növelésére, teljesítmény-fokozásra, testtömeg-csökkentésre (fogyókúrás szerek), vércukorszint-csökkentésre ajánlott, valamint az OÉTI honlapján zöld pipával nem jelzett készítményekre terjedtek ki.

A legtöbb hiányosságot a nem megfelelő jelölés miatt állapították meg, de több esetben volt szükség a forgalmazó helyen a termékek zárolására, és a forgalmazó székhelye szerint illetékes ÁNTSZ értesítésére a további intézkedések megtétele érdekében.

Nyáron hatvanötféle étrend-kiegészítő forgalmazását tiltották meg, mivel a készítmények szteroid illetve szteroid-szerű összetevőt tartalmaztak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink