hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Az OEP tehetetlen: fenntartható a kétországos egészségügyi ellátás

A külföldön dolgozók közül csak azt lehet kiszorítani a hazai egészségügyből, aki hagyja magát, ez a lényegi tanulsága a VG.hu cikkének.

Hiába lennének Magyarországon csak sürgősségi egészségügyi ellátásra jogosultak januártól a külföldön dolgozó és ott adót, járulékot fizető magyarok, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) csak azokat tudja szankcionálni, akik önként lemondanak a magyarországi ellátásról – írja a lap. Emlékeztetnek: az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belül mindenki csak egy országban köteles egészségbiztosítást fizetni, de az ellátást is csak ott veheti igénybe.

Az ellenőrzéssel kapcsolatban az OEP-nél a lap kérdésére csak azt tudták hangsúlyozni, hogy aki tartósan külföldön él, annak az egészségbiztosítónál ezt be kell jelentenie, a TAJ-kártyáját is kell adnia.

Vagyis aki önként kijelentkezik a magyarországi egészségbiztosítási rendszerből, azt számon tudják tartani. Azt azonban, aki ezt nem teszi meg, sőt, megállapodás szerint fizeti a havi 6810 forintos egészségügyi járulékot, vagy netán saját itteni céget fenntartva rója le maga után a havi fizetési kötelezettséget, nem képesek kiszűrni a rendszerből. Ő jelenleg külföldön és Magyarországon egyaránt teljes körű egészségügyi ellátást vehet igénybeolvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink