hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Az ördög a részletekben volt...

Körülbelül egymillió román polgár nem vette át a február elsejétől kötelező egészségbiztosítási kártyáját, egy részük vallási okokból – írja  a NOL.

Bár a román ortodox egyház hivatalosan nem ellenzi a kártyák használatát, a papjai kemény ellenpropagandát folytatnak a médiában, blogokon, közösségi oldalakon. Gyakran elhangzik, hogy a kártya „az ördög műve”. A román kártya (card) visszafelé olvasva ugyanis ördögöt jelent. – Melyik ortodox hívő sétálna zsebében az ördöggel? – idzik Elefterie Padurarut, a Neamt megyei Carbuna kolostor házfőnökét arról, hogy miért utasította vissza nyíltan a kártya átvételét.

Tavaly ősszel közel ezer ortodox pap és szerzetes tiltakozott a parlament előtt általában az elektronikus csipet tartalmazó iratok ellen. A szentképekkel, keresztekkel és román nemzeti zászlókkal felvonuló tüntetők „elektronikus lágerről” beszéltek, és követelték a törvényhozástól „az Antikrisztus pecsétjének” a visszavonását.

Az ellenpropaganda ellenére a hatóságok szerint háromezren utasították el vallási okokból a kártyát. Mintegy egymillió példányt állítólag azért nem sikerült kézbesíteni, mert a címzetteket nem találta otthon a postás. Ezzel szemben ortodox szervezetek a konferencián határozottan állították, hogy egymillió ortodox hívő nem kér az ördögi kártyákból.

Vasile Ciurchea, az egészségbiztosító (CNAS) elnöke szerint a kártyát elutasító pácienseket is ellátják, ha bizonyítani tudják, hogy járulékfizetők. Ehhez azonban minden alkalommal el kell majd utazniuk a megyeközpontba, és bizonylatot kell kérniük az egészségbiztosítási pénztártól – olvasható a nol.hu-n.

hirdetés

Könyveink