hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Felkavarta a bíróság a hálapénz-iszapot

Újra napirendre került Romániában az orvosok hálapénz miatti büntetése a legfelsőbb bíróság minapi jogértelmezése nyomán – írja a Népszabadság.

Beláthatatlan következményekkel járhat romániai szakértők szerint a legfelsőbb bíróság jogértelmezése, amely szerint az orvosok büntetőjogi értelemben köztisztviselőnek tekintendők. (Három hónapja írtuk, hogy Traian Basescu államfő kihirdette azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében az orvosok többé nem minősülnek "köztisztviselőnek" Romániában.) A bírósági határozat legfontosabb következménye az, hogy a hálapénz immár megvesztegetésnek minősül.

Az egymásnak ellentmondó jogi normák közül a magasabb szintű jogszabályt alkalmazzák, ez esetben azt, amely büntetőeljárást ír elő, és háromtól tíz évig tartó szabadságvesztést helyez kilátásba a köztisztviselőnek, ha „a feladatkörével összefüggésben” bármilyen juttatást fogad el. Az orvos már nemcsak akkor kockáztat börtönbüntetést, ha a kezelést függővé teszi a többletjuttatástól, hanem akkor is, ha utólag elfogadja a pácienstől a köszönetnyilvánításként adott ajándékot.

Vasile Astarastoae, a román orvosi kamara elnöke félig-meddig viccesen megjegyezte: a legfelsőbb bíróság tagjai ezentúl valószínűleg a határokon túl fogják kezeltetni magukat, de hova forduljon a lakosság nagy része, amely nem engedheti meg magának a külföldi gyógykezelést. A kamara kérni fogja a parlamenttől, hogy az orvosokat nyilvánítsa szabad foglalkozásúaknak, és szabályozza egyértelműen a hálapénz kérdését. Sorin Paveliu, a Román Akadémiai Társaság kutatóintézet orvos szakértője szerint a megoldás az lenne, ha a köpenyzsebbe csúsztatott boríték helyett az elégedett páciens a klinika kasszájába fizetné be a hálapénzt, amely aztán az adók levonása után innen kerülne az orvos számlájára – olvasható a nol.hu-n.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés