2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az orvosok az otthonszülés ellen érvelnek

A brit bábaszövetség szerint az állami egészségügyi szolgáltató orvosai mindig találnak okot arra, miért nem javasolják az anyáknak az otthonszülést - írja a Gyermekévek.

A leggyakrabban az anya testsúlyára és életkorára hivatkozva tartják „kórosnak” a terhességet.

Bár a szigetországban legális opciónak számít az otthonszülés, a jelek szerint a szülészorvosok jelentős része ott sem örül annak, ha egy várandós azzal jelentkezik az állami egészségügyi ellátás keretében biztosított terhesgondozáson, hogy a kórház falain kívül kívánja világra hozni gyermekét. A The Telegraph című brit lap által megkérdezett egyik érdekelt, a 25 éves Samantha Green például arról számolt be, hogy az NHS orvosa azzal próbálta eltántorítani szándékától, hogy a jelentős anyai túlsúly miatt problémák adódhatnak a szülésnél, és az esetleges komplikációk akár a gyermek életét is veszélybe sodorhatják. Felhívta az anya figyelmét arra, hogy ilyen esetekben nagy az esélye annak, hogy az újszülött nagy súllyal jön a világra, és vállai elakadhatnak a szülés során. „Úgy érzem, hogy csupán azért fosztottak meg döntési jogomtól, mert kicsit „méretesebb” vagyok az átlagnál. Ezt pedig nem más, mint diszkrimináció” – panaszolta a súlyproblémákkal küzdő kismama. (A lap szerint Samantha testsúlya 102 kilogramm, testtömegindexe 34-es, ami szerint már a kórosan elhízottak csoportjába esik.)

A brit bábaszövetség (Royal College of Midwives) vezetője, dr. Cathy Warwick professzor szerint messze nem egyedi esetről van szó, mert az NHS szülészei indokolatlanul sok esetben hivatkoznak az anya kilóira vagy éveire, ha az otthonszülés ellen kell érvelniük. Bár az anya testsúlya vagy életkora akár kockázati tényező is lehet, az orvosok nemegyszer eltúlozzák a veszélyeket, hiszen az esetek jelentős részében nem indokolt pusztán emiatt „kórosnak” minősíteni egy terhességet – mondta el a lapban. Az NHS oly gyakran mondja ki az átlagosnál nagyobb veszélyeztetettség fennállását – akár azért, mert az anya túlságosan fiatal vagy éppen túlságosan idős, akár azért, mert túlsúlyos vagy elhízott –, hogy ez már lassan rendszerré válik.

Azt, hogy mikortól számít egy anya veszélyeztetett terhesnek, Magyarországon is vitatják az otthonszülés mellett érvelők. Geréb Ágnes 2007-ben történt halálos kimenetelű ügyének tárgyalásakor a fenti példához hasonlóan érvelnek az orvosszakértők. Álláspontjuk szerint indokolt lett volna a kórházi szülés mind a 35 éves anya kora miatt, mind pedig a később holtan megszületett csecsemő 4450 grammos súlya okán is. Mint a múlt heti tárgyaláson elhangzott, "a magzatnak nem volt elegendő helye a megszületéshez (vállai elakadtak), ezért gátmetszést kellett volna alkalmazni". Geréb Ágnes a bíróságon annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a szülő nő nem volt veszélyeztetett terhes.

A Gyermekévek teljes cikkéért kattintson!

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

G.K.
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink