hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Büntetnék a "feleslegesen perelő" betegeket?

A Semmelweis-terv szerint a kormány korlátozni szeretné a jogalap nélküli műhibapereket. A Hírszerzőnek Csiba Gábor, Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke és Kovácsy Zsombor ügyvéd, az Egészségbiztosítási Felügyelet volt vezetője nyilatkozott.

A Semmelweis-terv szerint valamiképpen korlátozni szeretné a kormány a jogalap nélküli műhibapereket. Hogy erre szükség van-e, már régóta vitatéma. A lapnak nyilatkozó kórházvezető szerint kaucióra lenne szükség: aki perelni akar, az először fizessen. Az Egészségbiztosítási Felügyelet volt vezetője szerint a kórházi lobbinak mindig is érdekében állt, hogy nehezítse a műhibapereket.

Sokszorozódnak a perek

Csiba Gábor, úgy fogalmazott: “Az elmúlt években össznemzeti sport lett, hogy vélt vagy valós sérelmek alapján évekig tartó vesszőfutásra kényszerítik az orvosokat, kórházakat”- mondja. Saját intézményi statisztikáját példaként hozva azt mondja: amíg tíz évvel ezelőtt évi 25 millió forintra adtak be összesen keresetet műhibaperek miatt, addig tavaly összesen 162 millió forintról szólt a számla.

“Ennek valamiképpen gátat kell szabni, a törvényt módosítani kell, hogy ne lehessen büntetlenül meghurcolni orvosokat.Csiba Gábor javaslata a következő: a felperes tegye le a perelt összeg tíz százalékát kaucióban, ha a bíróság nem neki ad igazat, akkor elveszti a “foglalót.”

Tragikomikus javaslat?

Kovácsy Zsombor ügyvéd, az Egészségbiztosítási Felügyelet egykori vezetője szerint viszont a fenti javaslat nem támogatható. “Az orvosi lobbi részéről mindig is volt egy olyan elképzelés, hogy nehezíteni, korlátozni, akadályozni kell a kártérítési kereseteket. Volt olyan elképzelés is, hogy ötmillió forintban maximalizálják a kifizethető összeget. Ez már csak azért is tragikomikus, mert tegyük fel, hogy a villamos levágja valakinek a lábát a vezető hibájából. Azért kapna az illető mondjuk 80 millió forintot, de ha kórházban vágják le a lábát, akkor legfejjebb 5 milliót kaphatna. Hogy kaució legyen az egészségügyben már csak azért sem működne, mert akkor perelni csak a jómódú emberek tudnának.”

Az ügyvéd szerint a magyar egészségügyi rendszerbe nem kalkulálják bele a műáhibaperekre fordítandó összeget, pedig, mint mondja, aki dolgozik az hibázik, és egy-egy esetért nem kellene keresztre feszíttetni orvosokat.

A teljes cikket a Hírszerző oldalán olvashatja.

(forrás: Hírszerző)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés