hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Doktor úr, ön támogatná az aktív eutanáziát?

Internetes felmérést indított az aktív eutanázia orvosi elfogadottságáról Vadász Gábor sebész és aneszteziológus szakorvos, hogy felmérje az orvosi hivatásrend tagjainak véleményét.

A nyugalmazott szakorvos azt követően szánta magát e lépésre, hogy a Kúria új eljárásra utasította az Országos Választási Bizottságot (OVB) egy az OVB által korábban útjára engedett népi kezdeményezés ügyében.

A magánszemély által indított és az OVB által július elején hitelesített népi kezdeményezés kérdése úgy szólt:  Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek? A Kúria azonban megakadályozta az aláírásgyűjtés megkezdését azzal, hogy közölte: a népi kezdeményezés célja az, hogy az Országgyűlés az adott kérdést tűzze napirendre és tárgyalja meg, az OVB-határozatban hitelesített kérdés viszont azt a látszatot kelti, hogy a választópolgárok az aláírásukkal népszavazást kezdeményezhetnek. Azaz, szerintük nem derül ki egyértelműen, hogy miről is döntenek. A kérdés a Kúria szerint azt sugallja, hogy az ügyben a választópolgárok döntenek az Országgyűlésre kötelező módon, így az félrevezetheti a választópolgárokat. Az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát hitelesítő OVB-határozatot ezért megsemmisítették, az OVB-t új eljárásra utasították.

A népi kezdeményezésről Nagy Kálmán, a KDNP országgyűlési képviselője korábban azt mondta, hogy pártja az eutanázia aktív és passzív formáját egyaránt elutasítja, törvényellenesnek tartja, és a parlamentben soha nem fog ilyen jogszabályt megszavazni. Az orvosi kamara sajtótájékoztatóján Éger István kamarai elnök a magyar orvoskar nevében a leghatározottabban visszautasította az eutanázia lehetőségét. Mint közölte, a Magyar Orvosi Kamara etikai kódexe alapján kirívóan súlyos etikai vétségnek tartaná, ha orvos segédkezne betege öngyilkosságában, netán a halálba segítené őt.

A többi közt ez volt az a megnyilvánulás, amellyel kapcsolatban szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében dr. Vadász Gábor úgy fogalmaz: „az aktív eutanázia kérdéskörét feszegető népi kezdeményezést követően figyelemre méltó és érdekes állásfoglalások jelentek meg és hangzottak el a médiumokban.”

A nyugdíjas sebész, aneszteziológus főorvos 2010 decemberében az Alkotmánybíróságtól kérte az egészségügyi törvény és a kezelések visszautasításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet egyes részei alkotmányellenességének kimondását és megsemmisítését.  A szakorvos szerint a jelenlegi szabályozás ugyanis pontatlan, számos esetben végrehajthatatlan, a gyakorlatban nem működik. Vadász Gábor a többi közt azt állítja: bár az egészségügyi törvény szellemisége jó, a rendelkezések hibái az elmúlt években „halmozottan megmutatkoztak, sok tekintetben ütköznek a földrészünkön végbement jogfejlődéssel. A beadvány célja, többi közt épp ezek feloldása.”

Mivel a várakozásokkal ellentétben az Alkotmánybíróság átalakítása előtt már nem foglalkozott a “civil” beadvánnyal, Vadász Gábor később alkotmányjogi panasszal éltújfent kérve az életvégi döntésekkel kapcsolatos szabályozás felülvizsgálatát.

A hazai aneszteziológusok ugyancsak úgy tartják: megfelelően kellene szabályozni az életvégi döntéseket. Fontos volna egy részletes szakmai protokoll kidolgozása, mert az intenzív osztályon dolgozó orvosok évente 5-6 alkalommal találkoznak olyan esettel, amikor a beteg vagy a cselekvőképtelen személy hozzátartozója kezdeményezné a haldokló kezelésének felfüggesztését

Mivel a taláros testület mindmáig nem tűzte napirendre a kérdést, a nyugalmazott szakorvos szeretné feltárni „a 20-21. századok egyik legjelentősebb etikai és jogi kérdésében az orvosi hivatásrend véleményét.” Ennek érdekében az internet segítségével szervez felmérést. Az internetről a Google Drive segítségével egyszerűen letölthető kérdőívet szerkesztett, amellyel „a tisztelt kollégák anonim módon, igen egyszerűen és gyorsan fejthetik ki véleményüket, melyeket összesítés után közzé teszünk.”

A kérdőívet ide kattintva töltheti ki.

Köbli Anikó
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink