hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Egy lakásnyi adóssággal kezdhetnek a fiatal orvosok

Egy a tandíját maga fizető orvostanhallgató mintegy 18 millió forintos tartozással indulhat a pályájának, írja a Népszava.

A lap annak kapcsán idézte fel a pályaválasztók lehetőségeit, hogy a felvételizők csak a jelentkezési határidő előtt mintegy két héttel ismerhetik meg, pontosan mekkora tandíjat kell fizetniük. Az önköltséges helyekhez tartozó minimum és maximum összegeket már közölte a kormányzat, azonban a pontos tandíjakról az egyetemek és a főiskolák január 31.-ig szabadon dönthetnek.

Például a műszaki szakokon az alapképzés önköltségi minimuma 350 ezer, maximuma 650 ezer forint, mesterképzésben pedig akár 800 ezer forintot is fizethetnek évente a hallgatók – írja  a Népszava, majd megjegyzik: Miközben Magyarországon egyre aggasztóbb az orvoshiány, a 6 éves orvosképzés ára évente minimum 1 millió 900 ezer, maximum 2 millió 700 ezer forint lesz.

A lap úgy számol: egy évente 2,7 millió forintos tandíjat fizető orvostanhallgató teljes képzési költsége több mint 16 millió forint, ami azt jelenti, hogy – ha ezt diákhitelből fedezi  –  pályakezdőként nagyjából, kamatokkal együtt 18 millió forintos tartozással indulhat az életnek.

A tandíjakat  (2 százalékos fix kamattal) fedező Diákhitel 2 elnevezésű új konstrukcóit pedig költségvetési szempontból is  kockázatosnak vélik. Miközben az állami helyek csökkentésétől 2012-13-ban 48 milliárd forintnyi megtakarítást remél a kormányzat, a kamattámogatás költségei meghaladhatják az évi 60-80 milliárd forintot.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink