hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Egyre több a fiatal HIV-fertőzött

Az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek 40 százaléka huszonéves volt 2010-ben, de már a tizenévesek között is vannak vírushordozók - írja a Délmagyar.hu.

Egy egészségnevelésről szóló felmérésből kiderült: a hiányos információk jelentik a fő problémát a fiataloknál, illetve az, hogy még mindig rengeteg a tévhit ezzel a betegséggel kapcsolatban.

Magyarországon az utóbbi években jelentősen nőtt a HIV-fertőzöttek száma. Míg 2006-ban 81 új esetet regisztráltak, addig 2010-ben ez a szám 182-re nőtt. Az Országos Epidemiológiai Központ HIV/AIDS járványügyi jelentésében idén közölt először adatokat korcsoportra is lebontva. A számok azt mutatják, hogy egyre több fiatal fertőződik meg: 2010-ben az újonnan regisztrált fertőzöttek 40 százaléka huszonéves volt, és a 14–19 év közötti korosztályban is regisztráltak 4 esetet, ami az összes 3 százaléka. Ez 2006-hoz viszonyítva több mint 2 és félszeres növekedést jelent.

Csongrád megye nem tartozik a fertőzött területek közé. – A bejelentett esetek száma 1981 óta 31, idén pedig még nem találtunk új fertőzöttet – mondta el Tombácz Zsuzsanna megbízott megyei tiszti főorvos. Hozzátette: ez egyáltalán nem jelenti, hogy csupán ennyi fertőzött van, hiszen az anonim vagy ismeretlen lakhelyű HIV-pozitív személyek ebben a statisztikában nem szerepelnek. Úgy számolnak, hogy hazánkban a fertőzöttek száma az ismert esetek 2–3-szorosa.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egészségnevelésről szóló felmérése rámutat: a fiatalok közül sokan szexuális életük elején fertőződtek meg a hiányos információk, illetve a rossz viselkedésformák miatt.

Rengeteg a tévhit ezzel a betegséggel kapcsolatban, ami általános nyugodtságot ad – foglalta össze tapasztalatait Bagyinszky Ferenc, a TASZ HIV/AIDS programvezetője.

A teljes cikk a Délmagyar oldalán olvasható.

(forrás: Délmagyar)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés