hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Elbocsátások jönnek

Kutya kemény évre készülhet a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (NEFMI), a 2011-es költségvetés-tervezet szerint elbocsátásokra, a fejlesztések visszafogására és megszorításokra kényszerül a miniszter - írja a Népszabadság.

A legnagyobb vesztes a kultúra lesz, ez a terület az idei keretének csak 84 százalékára számíthat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) körirata szerint mindössze egyszázalékos növekményre számíthat jövőre a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a közpénzekből, miközben a tárca kilencszázalékos többletre tartott volna igényt.

A terület költségvetésének visszanyesése mellett is csak úgy maradhat működőképes, ha további belső tartalékokat találnak a tárca vezetői, így körülbelül nyolcvan embert kell elbocsátaniuk úgy, hogy nincs forrás annak költségeire, mint ahogyan egyelőre nincs pénz a miniszteri kitüntetésekre, az uniós elnökségből adódó többletfeladatokra, a külföldi utazásokra. A köriratban jelzik azt is, hogy a tárcánál és az irányítása alá tartozó intézményeknél 2011-ben nem emelhetők a bérek, és nem fizethetnek ki jutalmat sem.

A pénz útja a minisztériumon belül

A NEFMI-nek juttatott egyszázalékos többlet meglehetősen egyenlőtlenül oszlik el a különböző területek között: a kulturális ágazat jár a legroszszabbul, a terület az idei évi költésének a 84 százalékával gazdálkodhat jövőre, a legnagyobb erősödésre a sport számíthat, büdzséje négy százalékkal lesz több. Oktatásra és az egészségügyi államtitkárság által irányított állami feladatokra (köztük a mentés, az országos gyógyintézetek működtetése, fejlesztése, a kötelező védőoltások biztosítása) közel négy százalékkal jut több, míg a szociális ágazat kereteit egy százaléknál kisebb mértékben bővítenék (ráadásul ez csak virtuális, egy extra tétel torzítja a képet, e nélkül kétszázalékos csökkenést mutatna az egyenleg).

Összességében 100 milliárddal kevesebb az egészségügyben

A terület csak azért kap többet, mert az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet tíz éve húzódó beruházásának befejezését már nem lehet tovább halogatni, és erre hárommilliárdot adna a pénzügyi kormányzat. Nem tudni, miből jut majd az elmúlt évek alatt az Országos Mentőszolgálatnál jelentkező 1,5-2 milliárdos költségvetési lyuk betömésére, a kötelező védőoltások nyolcmilliárdos költségére.

Az egészségügynek azonban összességében így is az ideinél körülbelül százmilliárddal kevesebből kell működnie. Az E-Alapból finanszírozott szolgáltatásokat – az orvosi ellátás, a gyógyszerek árához adott támogatás, a táppénz – külön költségvetés tartalmazza, ez pedig nominálisan 23 milliárd forinttal kisebb öszszeg, mint amennyit ugyanerre 2010-ben az egészségbiztosító kifizetett. Ha ehhez hozzászámoljuk az idei várható inflációt, az további mintegy 70 milliárddal erodálja a keretet.

A Népszabadság úgy tudja, a kurtítás leginkább a gyógyító-megelőző ellátásokat – a kórházak, a szakrendelők, a háziorvosi szolgálatok működtetését – érinti. Miközben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Éger István szerdán sajtótájékoztatón jelezte: fogytán a türelem, és ezért szerinte elengedhetetlen, hogy a kormány a kezdő szakorvosok jelenlegi ezer forintos óradíját ötezerre emelje. Éger István erről levelet is írt a kormányfőnek, a döntéshozóknak, felhívva a figyelmet, hogy a többletforrások nem fordíthatók csak és kizárólag a beszállítók követeléseinek kiegyenlítésére.

Egyelőre azonban a jövő évi költségvetés tervezői a kamarai elnök kérésére még nem voltak tekintettel. Eddig az egészségügyre jutó költségsorok közül a gyógyszertámogatásra költhető keret növekedett valamelyest, az idei 340 milliárdról 359 milliárdra.

A nemzetgazdasági tárca azt kérte Réthelyi Miklóstól, hogy miután valamennyi hozzá tratozó terület amúgy is forráshiányos, egymás kárára már ne csoportosítson át összegeket.

A Népszabadság teljes cikkét itt olvashatja!

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink