hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Elmennek

Az ápolók tömeges kivándorlásáról készített riportot a TV2 Tények c. műsora. Egy Svájcban dolgozó ápolót is megszólaltattak.

Több mint ezer ápoló vállal külföldön munkát évente, másfélezren mennek nyugdíjba, pályakezdők viszont alig vannak. Az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint öt éven belül vészhelyzet lesz a magyar kórházakban – vázolta a témát a TV2 riportere.  

Egy Svájcban dolgozó ápoló a Tényeknek arról beszélt, hogy tízszer annyit keres ott, mint itthon. Egy budapesti kórház nővérei viszont azt mondják, ha csak pár tízezerrel emelik a bérüket, már az is itthon tartaná őket, most ugyanis sokan külföldi munkán gondolkoznak – fűzték hozzá.

A Péterfi Sándor Utcai Kórház urológiai osztályának főnővére Gornicsár Katalintól, aki huszonkét éve ápolónő, a szerkesztő megkérdezte mennyit keres. 

"Az én bruttó garantált alapilletményem a százkilencvenötezer-hétszáz forint, és ebből a nettó százharmincezer-száznegyvenegy forint" – válaszolta a szakember, majd Így folytatta: "Én nem szeretnék mást csinálni. De úgy érzem, hogyha nem lesz hathatós változás, akkor tényleg nagyon komolyan el kell azon gondolkodni, hogy egy másik országban kezdünk egy új életet."

Varga Éva EKG-t készít, tizenhat éve ápoló, ő száztizenötezer forintot kap készhez – tájékoztat a szerkesztő. Ő is arról beszélt a Tényeknek, hogy az óriási fizetéskülönbség miatt megfordult már a fejében, hogy elhagyja az országot.

 A szerkesztő egy 26 éves, másfél éve Svájcban dolgozó ápolót, Benár Jánost is megkérdezte tapasztalatairól.

"Svájcban egy diplomás ápoló hat-nyolcezer frank között megkeresett bruttóban, aminek a nettója olyan ötezer-hatezer-ötszáz között mozog. Ez forintban másfélmillió illetve egymillió-kilencezer forint között mozog valahol" – mondta a fiatalember.  "Itt az ápolónak van respektje is, istenigazából a beteggel is van időnk kommunikálni, nem is negyven betegre vagyunk ketten, hanem az osztályon, ahol dolgozom, harminchat beteg van összesen, és arra legkevesebb egy délelőtti műszakban például hatan vagyunk. Illetve van minden. Nem kell arra figyelnem, hogy valamit túl sokat használok és utána nincs semmi" – fűzte hozzá.

"Pályára vonzással különböző ösztöndíjrendszerek kialakításával most kellene elkezdeni a következő tanévtől annak érdekében, hogy három-öt év múlva legyenek pályakezdő fiatalok. Ha ez nem lesz, akkor azt lehet mondani, hogy a mi egészségünket senkinek nem fogja tudni megmenteni" – vélekedett a riportban Balogh Zoltán MESZK elnök. 

A tervek szerint több lépcsőben három éven keresztül emelné a kormány az ápolók fizetését, húsz százalékkal már idén nő a bérük, erről április végén – így a riporter. Ónodi-Szúcs Zoltán egészségügyi államtitkár kérdésre azt válazolta: "ha azt kérdezi, hogy ez elegendő-e a célhoz, nyilván nem. Ezért kell minden évben újabb és újabb pénzeket belepumpálni a bértáblába."

Az államtitkárság a TV2-nek azt üzente továbbá, hogy az egyeztetések a szakszervezetekkel már a végéhez közelednek, s az a céljuk, hogy kiszámítható fizetésemelési program induljon. A bérrendezés több tízezer forintot jelentene a szakdolgozóknak. Most arra várnak, hogy ezt hivatalosan is bejelentsék.

 

 

 

 

 

(forrás: tv2)
hirdetés

Könyveink