hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Engedélyeztek egy új, azonnali Ebola-tesztet

A legmagasabb szintű egészségügyi készültséget rendelte el az amerikai járványügyi és megelőzési hatóság (CDC) a Nyugat-Afrikában kitört Ebola-járvány miatt.

Az Egyesült Államok legutóbb 2009-ben, a H1N1 influenzajárvány idején rendelt el hasonló készültséget.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) szerdán engedélyezte egy Pentagon által kidolgozott, azonnali Ebola-diagnózisteszt (az úgynevezett DoD EZ1 Real-time RT-PCR Assay) külföldi alkalmazását katonák, segélymunkások és segélyakciók résztvevői körében.

Barack Obama elnök az amerikai-afrikai csúcstalálkozót lezáró sajtóértekezletén kijelentette, hogy a minden kétséget kizáró, tudományos bizonyítottság híján korai lenne még engedélyezni annak az ígéretes, ZMapp elnevezésű Ebola-gyógyszernek az alkalmazását, amely a jelentések szerint javított két, vírussal megfertőződött amerikai segélymunkás állapotán. Obama úgy vélekedett, hogy járvány feltartóztatása érdekében jelenleg elsősorban a közegészségügyi intézkedésekre kell összpontosítani.

A CDC szerint a mostani járvány kezdete óta hat emberen végeztek Ebola-tesztet az Egyesült Államokban, de mindegyik vizsgálat negatív eredménnyel zárult.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink