hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Ennyiért maradnának az orvosok

Ha nem jön lényeges változás, akkor néhány éven belül nagyon súlyos helyzetbe kerül a hazai egészségügyi ellátás – figyelmeztettek a hiradu.hu-nak nyilatkozó szakmabeliek.

Nem lehet azt állítani, hogy a kormányzat ne tett volna lépéseket az elmúlt években az egészségügy rendbetétele érdekében. 2012-ben és 2013-ban két lépcsőben 95 ezer egészségügyi dolgozó részesült béremelésben, a kórházakban és szakrendelő intézetekben foglalkoztatottak bruttó keresete pedig átlagosan 27 százalékkal nőtt.

Tavaly júliustól a kormány lehetővé tette az egészségügyi dolgozók mozgóbér befagyasztásának felengedését, a mozgóbér elemek alapbérhez történő igazítását, ami az érintett szakdolgozók bérét bruttó 5-15 ezer, az orvosokét 20-25 ezer forinttal emelte. Idén januártól pedig már törvény garantálja a mozgóbérek kifizetését, emlékeztet a lap.

Nem ritka, hogy egy orvos másod-, vagy akár harmad-, negyedállást vállal azért, hogy meg tudjon élni, ami viszont kihat a teljesítményére, mivel nem tud eleget pihenni. Mivel nincs elegendő munkaerő az egészségügyben, a bentlévőknek többletmunkát kell vállalniuk, kevesebb időt tudnak egy-egy betegre fordítani, így csökken az ellátás színvonala is. Sokszor még a minimumfeltételek sem teljesülnek, pedig a beteg érdeke a pihent orvos volna – hívta fel a figyelmet Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Jelenleg sem a tárgyi, sem a személyi, sem pedig az anyagi feltételek nincsenek meg. A problémákat csak a dolgozók frusztrációjának csökkentésével lehetne kezelni. Pénz bevonásával mérséklődne az elvándorlás is, több ember maradna a rendszerben, akik között eloszlana a feladat – tette egyértelművé Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

A nyilatkozók egyetértettek abban, hogy évente nagyjából 600 milliárd forinttal kellene több forrást biztosítani az egészségügynek.

A rezidenseknek nettó 300 ezer, a szakorvosoknak 500 ezer, a főorvosoknak pedig 700 ezer forintnak kellenie lennie az alapbérének. Szükség lenne a szakdolgozók fizetésének emelésére is, körülbelül a jelenlegi duplájára, legalább nettó 200 ezer forintra – közölte a rezidensszövetség elnöke.

(forrás: Híradó Online)
hirdetés

Könyveink