hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Fekáliabaktérium a mosogatórongyban

Az éttermekben és az elvitelre rendelhető menzákon használt mosogatórongyok gusztustalan és veszélyes baktériumoknak adnak otthont - állítja a brit egészségvédelmi hivatal a Health Protection Agency (HPA).

A brit egészségvédelmi hivatal (HPA) 120 konyhában végzett ellenőrzéseket Nagy-Britannia északkeleti részén. A kutatók szerint a megvizsgált 133 mosogatórongy 56 százaléka elfogadhatatlan volt, tele fekáliabaktériumokkal, vagy egyes esetekben olyan veszélyes kórokozókkal, mint a listéria baktérium. Egy közegészségügyi szakértő szerint csak a szerencse kímélt meg több vendéget a megbetegedéstől – írja a BBC.

Bár a mosogatóronggyal az ételmaradványok kényelmesen letakaríthatók, maga a tisztításra használt kendő még akkor is ideális táptalaja a baktériumoknak, hogyha leöblítik. Mivel a piszkos felületek törlésekor elkerülhetetlen hogy a rongy hozzátapadjon a tárgyakhoz, a kórokozók könnyedén továbbterjedhetnek a következő használatkor.

A szakértő azt tanácsolja az éttermeknek, hogy használjanak eldobható rongyokat, rendszeresen cseréljék azokat, azokon a felületeken pedig, amely nyers hússal érintkezik, teljesen külön törlőkendőt használjanak. A HPA csapata által megvizsgált 133 rongyból 86 tartalmazott fekáliabaktériumot, 21 coli baktériumot, míg 6 Staphylococcus aureus-nak, és 5 darab listeriának adott otthont. A S.aureus és a listéria baktérium kétségkívül az ártalmas kategóriába sorolhatók, kiváltképpen ártalmasak lehetnek a veszélyeztetett csoportokra, mint például az idősekre és gyerekekre.

A megvizsgált éttermek közül sok nem felelt meg az alapvető higiéniai követelményeknek, 24 esetben azonos rongyot használtak a nyers hús és a kész ételek előkészítésére kialakított területen. A megvizsgált helyek harmadában használnak csak eldobható rongyot, 15 százalékban pedig azt sem tudták megmondani, milyen gyakran cserélik ezeket.

John Pigott, az ellenőrzést végző HPA Leeds-i laboratóriumának szakembere a kutatás bemutatása során elmondta, hogy a megvizsgált létesítményeket felvilágosították a helyes mosogatórongy használatról, és újabb vizsgálatokat is kilátásba helyeztek, hogy ellenőrizzék az oktatás hatékonyságát. Ahogy a szakember fogalmazott : „bár sokan fertőtlenítették a rongyokat, az áztatás nem távolítja el az ételtmaradékot, amiben a baktériumok tenyésznek." 

Az egészségügyi szakemberek szerint sok vendéglő és gyorsétterem sikeresen eleget tesz a sokkal összetettebb higiéniai előírásoknak, mégis majdnem mind elbukott egy olyan apróságon, mint a mosogatórongy.

A BBC beszámolóját itt nézheti meg (angol)!

(forrás: BBC)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés