hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Felavatták az új budaörsi légimentő-bázist

Felavatták az új budaörsi légimentő-bázist pénteken; az M1-es autópálya mellett, 235 millió forintból kialakított létesítmény a közép-magyarországi régiót, valamint a szomszédos megyéket szolgálja ki.
A budaörsi az ország legmodernebb intézménye, és egyben a magyarországi légi mentés központi bázisa is. Budaörsön korábban is volt légimentő-bázis a repülőtéren, ám ott méltatlan körülmények között, bérelt helyen, egy faházban működtek.
 
Az átadáson Székely Tamás egészségügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy tavaly két, a mentést és légi irányítás fejlesztését érintő pályázatot írtak ki, ezek összege mintegy 15 milliárd forint. Elmondta, a bázis beruházását tárcája 150 millió forinttal támogatta, de anyagi segítséget nyújtott ahhoz több környékbeli multicég is.
 
A bázis egy 500 négyzetméteres, fűthető hangárból, és az ahhoz kapcsolódó, hasonló alapterületű kiszolgáló létesítményekből áll. Utóbbiban kapott helyet az országos oktatóközpont és a teljes országos központi raktár is. A központnak saját kerozinkútja van, és egyedülálló fénytechnikájának köszönhetően üzemelése független más repülőterek nyitva tartásától.
 
Túri Péter, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére elmondta, terveik szerint öt légi bázist újítanak meg rövidesen, Miskolcon, Debrecenben, Sármelléken, Szekszárdon és Pápán. Jelezte: utóbbi három helyen jogerős építési engedélyük van, és már csak a pályázatok eredményességén múlik, mikor kezdhetik meg a munkát.
 
Magyarországon jelenleg hét légi bázis működik, a legutóbbi, a szentesi átadásával az ország egész területe „lefedetté” vált. Ez azt jelenti, hogy az ország valamennyi pontjára körülbelül negyedóra alatt el tud jutni valamelyik bázisról egy mentőhelikopter.
 
A Magyar Légimentő Nonprofit Kht. az állam 100 százalékos tulajdonában áll, feladata, hogy a súlyos balesetekhez minél gyorsabban és biztonságosabban el tudja vinni az orvosi csoportot.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink