hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Pénzt, vagy jogértelmezést!

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint nem lehet egy tollvonással büntethetővé tenni a hálapénz elfogadását, ugyanakkor a paraszolvencia kérdésében mindenképpen jogértelmezés szükséges.

Velkey György az MTI-nek úgy nyilatkozott, ahhoz, hogy a évtizedek alatt rögzült szokás "kikopjon" a magyar egészségügyi rendszerből, elsősorban sokkal több forrást kell biztosítani az ágazatnak, amivel a paraszolvencia pótolható, de ez nem elégséges feltétel. Tisztázni kell a betegutakat, a szabad orvosválasztás feltételeit és a munkaidőn túli munkavállalás szabályait.

A kérdést most a tette aktuálissá, hogy - miként MedicalOnline már beszámolt róla – egy minapi konferencián Gellér Balázs, az ELTE Büntetőjogi Tanszékének korábbi vezetője az vezette le, hogy a paraszolvencia elfogadása, még ha utólag is adják, s ha van is hozzá kórházigazgatói „felmentés”, akkor is büntetendő a júliusban életbe lépett új büntető törvénykönyv (Btk.) szerint. S téves az a jogértelmezés, ami szerint ez alól felmentést ad a Munka törvénykönyve alapján egy-egy kórház igazgatója.

A kórházszövetség elnöke, aki egyben a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, úgy vélte, a Btk.-szabályozás nem kifejezetten az orvosi paraszolvenciára megfogalmazott passzus, ezt kell a jogászoknak értelmezni. Az ágazat vezető jogászaival, az államtitkárságot bevonva szeretnék "elérni" a kormányt, hogy értelmezzék az eltéréseket.

"Nem lehet egy tollvonással büntethetővé tenni a hálapénzt, de mindenképpen kell egy jogértelmezést kérni" - fogalmazott az elnök, hozzátéve, minden előzmény, előkészítés nélkül nem lehet büntetni a hálapénz adását és elfogadását.

Velkey György a hálapénz azonnali megszüntetését nem tartja elképzelhetőnek, mert súlyosan veszélyeztetné a betegellátást. A paraszolvencia az ágazat működőképességének fenntartásához ma nélkülözhetetlen - mondta. "Ez baj, hogy így van, de ezt tudomásul kell venni, ha ebből büntetőjogi kategória lenne, akkor ez a rendszer működőképességét veszélyeztetné" - fogalmazott.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink