hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Felveszik a harcot a weben termett pirulákkal

Kommunikációs kampány kezdődött a gyógyszerhamisítás ellen - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerdán az MTI-vel.

A HENT közleménye szerint államigazgatási szervek és szakmai szervezetek fogtak össze az interneten forgalmazott, bizonytalan forrásból származó gyógyszerek keresletének visszaszorításáért. A szerdától a hónap végéig tartó kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a nem biztonságos forrásból beszerzett gyógyszerek alkalmazásának veszélyére, és bemutassa a biztonságos gyógyszervásárlás szabályait.

Székely Krisztina, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője szerint, azért döntöttek úgy, hogy kampányt indítanak, mert a 2012-ben végzett kutatásukból kiderül: Magyarországon egyre többen vásárolnak bizonytalan forrásból származó gyógyszereket.

Páva Hanna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: Magyarországon kizárólag gyógyszertár értékesíthet gyógyszert az interneten, és csak vény nélkül kapható gyógyszereket. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján megtalálható ezen gyógyszertárak és weboldalaik listája. Felhívta a figyelmet arra, hogy a július 1-jén hatályba lépő új büntető törvénykönyv (Btk.) önálló tényállásként nevesíti az egészségügyi termékek hamisítását, bünteti a hamis gyógyszerek gyártását, terjesztését.

A HENT szakmai partnerei a kampányban az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézete, az ÁNTSZ, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatósága, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, a Magánorvosok Országos Szövetsége, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

A kampány weboldala a www.hamisgyogyszer.hu, ahol a kampány filmje is megnézhető, a filmhez egy Facebook-játék is kapcsolódik - olvasható a HENT közleményében.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink