2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Gyengítenék a káros vegyszerek szabályozását

Környezetvédők szerint Brüsszel a transzatlanti szabad kereskedelmi megállapodás tető alá hozása érdekében kész kockára tenni az emberek egészségét, írja a Magyar Nemzet.

Meddőség, cukorbetegség, rák: komoly egészségügyi és környezeti károkat okozhatnak azok a hormonhatású anyagok (számuk sok ezerre tehető), amelyek betiltásának vagy korlátozásának lehetőségét épp most próbálja megakadályozni az Európai Bizottság. A testület június közepén közzétett jogszabálytervezetében azokat a kritériumokat sorolja fel, amelyek alapján egyértelműen azonosítani lehet a hormonrendszert károsító, angol rövidítéssel EDC-anyagokat.

– Ebben azonban olyan, szinte teljesíthetetlen bizonyítási kényszert ír elő, amely alapján még a közismert hormonkárosítókat sem lehetne betiltani – mondta a lapnak Simon Gergely, a Greenpeace kelet-közép-európai vegyianyag-szakértője.

A tervezet ugyanis a következőképpen fogalmaz: vegyi anyagot csak akkor lehet hormonkárosítónak minősíteni, ha ezt minden kétséget kizáróan bebizonyították. Ezzel a bizottság elveti azt a korábbi meghatározást, miszerint az EDC-anyaggá nyilvánításhoz már az is elég, ha csak felmerül a káros hatás lehetősége, gyanúja. Egy másik szócserének is súlyos következményei lehetnek. A szöveg eddig úgy szólt, hogy a hormonkárosító anyagot akkor lehet mégiscsak engedélyezni, ha például olyan zárt termelési láncban használják, ahol az emberek nem is érintkeznek vele, vagyis kitettségük mértéke elhanyagolható. A bizottság azonban a kitettség (exposure) szót kockázatra (risk) változtatná, ami szintén gyengíti az uniós szabályozást.

Az európai fogyasztóvédelmi szervezet (BEUC) szerint ez a megközelítés szemben áll az elővigyázatosság uniós elvével, és megerősíti azokat az aggályokat, hogy a bizottság amerikai nyomásra és az éppen ma folytatódó, a transzatlanti szabad kereskedelmi megállapodásról (TTIP) szóló tárgyalások érdekében lazítja fel a hormonkárosító vegyi anyagokra vonatkozó szabályozást. Washington egyébként már jó ideje hangoztatja, hogy az uniós vegyi szabályozás szükségtelen mértékben hátráltatja a globális kereskedelmet, és ez ellentétes a TTIP célkitűzéseivel.

Különösen veszélyes például a biszfenol A vegyület, amelynek használatát már sok helyütt – így hazánkban is – betiltották a cumisüvegeknél, de a műanyag tárolóedényekben még megtalálható. E termékek még évekig jelen maradhatnak az életünkben, ha a brüsszeli javaslatot elfogadják a tagországok. Egyelőre a svéd, a francia és a dán kormány ellenzi nyíltan az előterjesztést, olyannyira, hogy közös levélben sorolták fel aggályaikat.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink