2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Kitekintő

Gyilkolt az életet védő

Gyilkosság áldozata lett vasárnap az Egyesült Államokban egy olyan orvos, aki előrehaladott, vagyis több mint húszhetes terhességek megszakítására specializálódott.

George Tillert lakóhelyén, a Kansas állambeli Wichitában lőtte le egy férfi, reggel a templomban. Hatvanhét éves volt.

Tiller régóta fekete bárány volt az abortuszt ellenzők szemében a 70-es évek óta végzett speciális műtétek miatt; rendszeresen voltak tiltakozások annál a klinikánál, amelynek az igazgatója volt, s amely egyike annak a három kórháznak az Egyesült Államokban, ahol végeznek ilyen késői abortuszműtéteket.

Az orvos ellen korábban már több támadást intéztek; 1993-ban rálőttek, de azt a merényletet karsérülésekkel túlélte.

„George Tiller soha többet nem gyilkol már gyermeket!” - tegnap óta ez a felirat olvasható az Isten hadserege nevű szervezet honlapján, és George Tiller fényképe alatt még egy mondat: „az abortuszt végző George Tiller immár a pokol örök tüzében ég, mert ártatlan gyermekek vérét ontotta”. Az Isten hadserege nevű, virginiai központú szervezet az abortusz ellen küzd, különösen az első trimeszter után végrehajtott magzatelhajtás ellen.

Az abortusz ellen küzdő szervezet, amely címlapján üdvözölte George Tiller halálát, a műtétet végző orvosok meggyilkolását is igazolhatónak tartja.

A  nőgyógyász feltételezett gyilkosát hétfőn letartóztatták. A rendőrség egyelőre vizsgálja, hogy az 51 éves férfi kapcsolatban áll-e abortuszellenes civil szervezetekkel. Scott Roederről, a feltételezett gyilkosról annyit már tudni, hogy gyűlölte az abortuszokat végző orvosokat, és George Tillert a náci haláltáborok orvosához, Mengeléhez hasonlította. Roedert egyébként eddig már többször kezelték mentális betegségekkel.

A gyilkosság ügyében Barack Obama elnök írásos nyilatkozatot adott ki, amelyben felháborodásának adott hangot, és úgy fogalmazott: „bármilyen mély különbségek vannak is közöttünk olyan kérdésekben, mint az abortusz, ezeket nem lehet az erőszak gyűlöletes cselekedeteivel megoldani”. Eric Holder igazságügyminiszter bejelentette, hogy a szövetségi bűnügyi hatóság, az FBI együttműködik majd a helyi bűnüldöző szervekkel az ügy feltárásában.

Az első kommentárok arra is rámutatnak, hogy a gyilkosság éppen akkor történt, amikor Sonia Sotomayor – Obama elnök jelöltje a legfelsőbb bíróságba – a szenátusi meghallgatására készül, és mivel híve a terhességmegszakításnak, ezért sok abortuszellenes szervezet és csoport a személyének elutasítására szólít fel. Ugyanakkor keresztény szervezetek állásfoglalásaikban azt jelzik, hogy abortuszellenességük nem erőszakos, és semmi közük sincs a szélsőséges és erőszakos csoportokhoz, amelyek ártanak is nekik, hiszen azt a látszatot keltik, mintha az abortuszt ellenzők erőszakhoz folyamodnának.

MR1-Kossuth Rádió; MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink