hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Gyorssegély a Stomatológiai Intézetnek, 350 millió a Heim Pálnak

Szentes Tamás mindkét indítványát megszavazta a Fővárosi Közgyűlés, így 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap a Központi Stomatológiai Intézet likviditási helyzetének rendezésére és összesen 350 millió forintot a Heim Pál Gyermekkórház működési költségekre.

A Központi Stomatológiai Intézethez egyúttal önkormányzati biztost rendeltek ki, személyéről egy háromtagú ad hoc bizottság dönt.

Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztésében arra hivatkozott, hogy az intézmény áprilisi lejárt tartozásállománya meghaladta a 60 millió forintot, ebből a 60 napon túl lejárt állomány több mint 27 millió forint volt. A városvezetés szerint emiatt bármelyik szállító kezdeményezhette volna a Fővárosi Önkormányzattal szemben az adósságrendezési eljárást.

Az intézmény az egyhangúlag megszavazott 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást a 60 napon túli tartozásainak részleges rendezésére fordíthatja. Ezt a költségvetés általános tartalékából fedezi a főváros.

350 millió forintot kap a Heim Pál Gyermekkórház

Az egészségügyi intézménynek júniusban 120 millió, július és december között pedig 230 millió forintot folyósítanak, legfeljebb havi 40 millió forint ütemezéssel, a költségvetés általános tartalékából. A többletforrást az indokolta, hogy a kórház működési kiadásai hónapról hónapra jelentősen meghaladták a bevételek mértékét.

A működési hiány rövid távú fedezésére a városvezetés elkészítette három, alacsony kihasználtságú telephelyének (XIII. kerületi, Gyermek téri anyatejgyűjtő állomás; X. kerületi, Ligeti utcai kijáró ügyelet és raktár; pilismaróti üdülő) felszabadítási ütem- és költségtervét. A telephelyeket az év végén veheti át a főváros, ezek becsült értéke 857 millió forint. A többletforrást az ezekből származó későbbi bevételek terhére kapja a Heim Pál Gyermekkórház.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink