hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Harminckilenc orvos hiányzik a tatabányai kórházból

Harminckilenc főállású szakorvos hiányzik jelenleg is a tatabányai Szent Borbála Kórház állományából. Tizenhárom szakterület rezidensállásából ötre volt jelentkező. Az orvoshiányról, nehézségekről dr. Fain András orvos igazgató a 24 Órának beszélt.

Kardiológus, gasztroenteorológus, onkológus, traumatológus, pszichiáter, radiológus, gyermeksebész. Csak néhány a jelenleg keresett szakorvosok közül.

– Amíg régen hiányszakmákról beszéltünk, ilyen volt a radiológus, a patológus vagy az aneszteziológus, mára minden szakterületen jelentkezik az orvoshiány. Még nőgyógyászokból és sebészekből, kardiológusokból is több kellene a rendszerbe. Jelenleg a minimum feltételek teljesítéséhez harminckilenc főállású szakorvos hiányzik a kórházból. Egyelőre részmunkaidős foglalkoztatással megoldjuk a problémát – mondta dr. Fain András.

Az orvos igazgató hozzátette, ekkora hiány viszont hosszabbítja a várólistákat, nehezíti a visszahívásokat.

– Jogos az igény, hogy ha egy beteggel egy orvos kezd foglalkozni, akkor ő is végezze végig a kezelést. De ha a szakrendelőben az adott orvos csak hétfőnként rendel, kezelésre pedig hetente többször is szükség van, akkor ez az igény sérül. Hozzá kell tennem, a sürgősségi ellátásban nem okoz, nem okozhat fennakadást az orvoshiány – magyarázta dr. Fain András.

A várólisták növekedése a finanszírozásban okoz nehézségeket. Ugyanis egy meghatározott összeget juttatnak az intézményekbe, és a betegellátásra időkorlát is van.

– Ha egy adott szakrendelésen a finanszírozási törvény szerint egy betegre tizenöt perc jut, akkor gyors számolással kiderül, hogy egy óra alatt négy, hat óra alatt huszonnégy beteget lehet ellátni. Emiatt a huszonötödiket már nem finanszírozzák. Ugyanez van a fekvőbeteg ellátásban. Ha az adott osztálynak húsz ágyat engedélyeznek, akkor a huszonegyedik bent fekvő beteg után járó pénzt nem kapja meg a kórház. Jelenleg a Szent Borbála Kórházban a labor és a diagnosztika lényegesen, 250-300 százalékkal túllépi a megengedett korlátot. A járóbeteg ellátásban ez az érték 130 százalék. Azért, hogy a sürgősségi és területi kötelezettségeinket teljesíteni tudjuk, a területen kívüli ellátást korlátoznunk kellett – mondta el az igazgató.

A teljes cikket a 24 Óra oldalán olvashatja.

(forrás: 24 Óra)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés