hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Hol áll az egészségbiztosítási piac?

Egy 2012-es adóváltozás nagy reményeket ébresztett a magyar biztosítási piacon arra vonatkozóan, hogy látványosan fellendül majd a hazai magán-egészségbiztosítások piaca. A Portfolio összeálítása.

A legoptimistábbaknak azóta csalódniuk kellett, hiszen az egészségbiztosítások díjbevétele másfélszereződött ugyan öt év alatt, de ma is csak évi mintegy 9 milliárd forintra rúg. A lap négy szakértőt kérdezett meg, a többi közt arról, hogy 2012 eleje óta a minimálbér 30%-a erejéig a munkáltatók által alkalmazottaik számára kötött egészségbiztostások díját nem terheli adó. Beváltotta-e a változás az elmúlt csaknem 5 évben a hozzá fűzött reményeket?

Turcziné Pálos Anna, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) főtitkára szerint van még mit tenni a tájékoztatás terén. Közvetítői tapasztalatok alapján elmondható, hogy még mindig gyakran fordul elő, hogy kis- és középvállalatok menedzsmentje nincs tisztában a 2012-es jogszabályváltozás adta lehetőségekkel és a piacon lévő egészségbiztosítási termékkínálattal. Másutt olyannal is találkoztak a kollégák, hogy a céges cafeteriában, adózottan megkapott egészségpénztárból vásárol a dolgozó egészségbiztosítást. Nyilván mindenki jobban járna, ha csoportos egészségbiztosítást vásárolna a cég a adómentesen. A közvetítői piac főként lakossági megoldásokra fókuszáló tagjai számára még kevés az olyan típusú egészségbiztosítási ajánlat, amely a már fellépő szélesebb kockázatvállalású igényeket is ki tudja elégíteni. A főként vállalati ügyfelekkel rendelkező közvetítőknél viszont jellemző, hogy a vagyon, felelősség és gépjármű területeken jártasabbak és kevésbé szereztek tapasztalatot az igényfelkeltés alapú közvetítésben – itt az alkuszoknak is van még terük a fejlődésre.

Egyre nagyobb az igény a meglévő egészségügyi problémák megoldására, illetve a modern diagnosztikai eljárásokra, különösen a szív és - érrendszeri és daganatos megbetegedések körét érintően. A szűrés egyébként a tapasztalatok szerint igényfelkeltő hatású. Emellett egyre szélesebb körben fellépő igény az egynapos sebészeti beavatkozásokon túli, nagyműtéti ellátás, garanciákat tartalmazó VIP fekvőbeteg ellátással. Gyakran igényelt terület lenne emellett az egészségbiztosításra alapozott fogászati ellátás, terhesgondozás és a magánklinikán történő szülés költségeinek fedezete. A szolgáltatásfinanszírozó biztosítások még nem igazán mentek át a köztudatba, a lakosság elsősorban az összegbiztosítások révén ismerte meg az egészségbiztosításokat, és továbbra is ezek túlsúlya érezhető a piacon.

A teljes információ

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink