hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Hosszú árnyékot vetnek a hétvégi bulik

Tetemes veszteséget okoz Ausztráliában az alkohol- és a drogfogyasztás – írja egy a hosszabb távó egészségügyi hatásokat is kalkuláló kutatásra hivatkozva a Napi Gazdaság.

Az ausztrálok 2013-ban 1,6 millió napot hiányoztak a munkából az alkohol miatt és 845 ezer napot a kábítószerezés miatt. Amikor a kutatók a 2,5 millió napot megszorozták az átlagos napi munkabér és az erre eső 20 százalékos munkáltatói költség összegével, 267,7 ausztrál dollárral, 680 milliós gazdasági veszteséget kaptak.

Kiszámolták ugyanakkor azt is, hogy mekkora a különbség az alkohol- vagy drogfogyasztók és az absztinens dolgozók teljes - betegségek és sérülések okozta - hiányzása között. Ez alapján a számítás alapján már jóval több, évi 11,5 millió nap hiányzás írható az alkohol és a drogok számlájára, ami a gazdaságnak hárommilliárd ausztrál dolláros veszteséget jelent.

A tanulmány vezető szerzője, Ann Roche elmondta: a hétvégén alkoholt és drogot fogyasztók valószínűleg nincsenek tudatában, hogy hétfői gyomorpanaszaikat, fejfájásukat vagy súlyosabbra forduló megfázásukat e kettőnek köszönhetik, ezért a kutató szerint a második számítás a helytállóbb. Roche megemlítette, hogy az alkohol és drog keverése miatti utóhatások ráadásul még a hét közepéig is jelentkeznekolvasható a napigazdaság.hu-n.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink