hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Idén 1600 embert vitt el a hőség, s ez csak a kezdet

Mire a mai magyarországi orvostanhallgatók praktizálni fognak, fel kell ismerniük olyan trópusi betegségeket, mint a malária és a dengue-láz – jósolta a köztársasági elnök pécsi egyetemistáknak.

Áder János hétfőn a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán a klímaváltozásról és a környezeti fenntarthatóságról szólva példaként hozta fel, hogy Délkelet-Ázsiában drámai mértékben fog nőni a hőhullámos, hőstresszes napok száma; az Arab-öbölben pedig 6-8 hónapra ellehetetlenül minden szabad téren végzett munka. Ez a probléma Magyarországot is érinti: még sohasem volt példa arra, hogy 5 hőhullám legyen egy nyáron, egy hőhullám több mint egy hétig tartson, s arra sem, hogy szeptemberben hőségriadó legyen, pedig ezen a nyáron mind a hármat megértük, s ezzel 1600 ember halála hozható összefüggésbe - jegyezte meg az államfő.

A köztársasági elnök valószínűsítette, hogy mire a mai magyarországi orvostanhallgatók praktizálni fognak, fel kell ismerniük olyan trópusi betegségeket, mint a malária és a dengue-láz. Az utóbbit az a tigrisszúnyog terjeszti, amely 1943 és 1969 között még csak a világ néhány pontján fordult elő, mára azonban Európa 12 országában, köztük Horvátországban, Szlovéniában és Bosznia-Hercegovinában is önfenntartó populációja van. A tigrisszúnyog 5-10 éven belül megjelenik Magyarországon is, és a dengue-lázat a tünetei, a magas láz, a hányás, a fejfájás, az ízületi fájdalmak alapján fel kell majd ismerniük - mondta hallgatóságának, megjegyezve, hogy gyógyszer egyelőre nincs a betegség gyógyítására.

Áder János szólt arról, hogy Magyarországon a klímaváltozás hatására a parlagfű pollenjének koncentrációja 2050-re a mostani legkevesebb négyszeresére, de akár tizenkétszeresére is emelkedhet. "Magyarországon már ma 2,5 millió allergiás ember él, többségük a parlagfűre is érzékeny" - mondta.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink