hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Jelentés a spermapiacról

Komplett kis cikkcsokorban tárgyalja a NOL az ÁNTSZ-tiltás miatt a magyar IVF-piacon kialakult spermakrízis következményeit.

A MedicalOnline is többször beszámolt (legutóbb itt), hogy a külföldi bankokból származó sperma felhasználásának megtiltása nyomán még a már megkezdett kezeléseket is le kellett állítani.

- A nyár elején elrendelt spermastop irányította rá a figyelmet arra a tényre, amelyről keveset beszélünk: hogy egyre több magyar család kényszerül donor segítségét igénybe venni a gyermekszüléshez. Arról sem sok szó esik, hogy tíz éve már egyedülálló nőknek is lehetőségük van erre, ám gyakran meg nem értéssel szembesül, aki kihasználja az esélyt. A legális lehetőség alatti szürkezóna káosza pedig szinte felfoghatatlan – írja „Ez a magyar módi: a ködösítés, a képmutatás” című cikkében a NOL.

Szinte biztos, hogy a spermastop épp az ellenkezőjét éri el annak, ami – tételezzük fel a legjobbat – a célja volna: hogy megelőzze a betegségeket és génhibákat. Sokan ugyanis – legyen ez bármilyen meglepő is az illetékeseknek – tényleg végső elkeseredésükben választották a spermadonoros megtermékenyítést. Ők azok, akik lassan kifutnak az időből – akiktől a tiltás az utolsó esélyt veszi el annak, hogy átéljék a szülés csodáját. És ne legyenek kétségeink: ők új utakat fognak keresni. Nem kell sokat nyomozniuk: pár percnyi kattintgatás után lehetőségek egész sora tárul fel az érdeklődő előtt az interneten. A tehetősebbek a külföldi spermabanktól rendelt mintájukkal besétálhatnak egy külföldi meddőségi klinikára például. Számos spermabank házhoz szállítja a folyékony nitrogénben lefagyasztott spermiumokat, hogy peteéréskor a megrendelő magának végezhesse el az inszeminációt, megspórolva a beültetés árát – írják „Lasszóval fogják a donorokat a magyar spermabankok” cím alatt.

Egy másik írásban a már említett szürke zónából hoznak példát:

Péter mindössze néhány nappal ezelőtt adta fel hirdetését a legismertebb Facebook-csoportokban. ’Főként 24 órán belüli postai küldeményként szeretnének spermához jutni, ami Amerikában megszokott. Ennek óriási kockázata van, hiszen ha a donor orvosi papírokkal szolgál is, ki tudja, hogy a csomagban valóban az és olyan minőségben van-e, amire a megrendelő számít?’ Azt mondja, a legfurcsább jelentkezője egy húszéves ázsiai lány volt, aki szeretne minél hamarabb gyereket szülni úgy, hogy a szüzességét is megőrzi – olvasható a „Rengeteg férfi akarja kihasználni a spermadonorra váró nőket” című cikkben.

A „Spermadonornak lenni a legnagyobb tabuk egyike” című írás szerint az egészségügy sem tesz túl sokat azért, hogy oszoljon a köd: előfordul, hogy még azoknak sem említik a spermatárolás szükségességét, akiknek szükségük volna rá.  Márpedig ha marad a spermastop, és a meddőségi klinikák csak újonnan toborzott magyar donorok mintáiból dolgozhatnak a jövőben, a férfiak fertilitási mutatói pedig ilyen ütemben romlanak, akkor ajánlatos volna mihamarabb felszámolni mind a spermabank, mind a spermadonorság intézményeivel kapcsolatos félelmeket és tévhiteket – olvasható a nol.hu-n.

 

hirdetés

Könyveink