hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Kerüljék a tevegelést! – javasolja a járványorvos

Bár Dél-Koreában tört ki járvány, a MERS-vírus a Közel-Keleten fertőz, ezért ottani utazáskor kell számítani megbetegedésre - mondta gy járványügyi főorvosa az M1 reggeli műsorában.

Kapcsolódó cikkek

Jankovics István az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főorvosa elmondta: a cseppfertőzéssel terjedő vírus a Közel-Keleten fertőz, a 2012-ben, Szaúd-Arábiában azonosított első vírus óta ezer esetet mutattak ki. Magyarországon eddig nem azonosítottak MERS-vírusos esetet.

Akkor lehet erre a vírusra gyanakodni, ha akár csak néhány napos közel-keleti utazás után nem sokkal súlyos influenzaszerű tünetek - hirtelen kezdődő, 38 fok fölötti láz, köhögés, tüdőgyulladás - lépnek fel, ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni.

A főorvos a főként az idős és a legyengült immunrendszerű embereket veszélyeztető vírusról azt mondta: a megelőzés egyetlen módja az óvatosság. Még nem száz százalékig bizonyos, de valószínű, hogy a tevék hordozzák a vírust, ezért Jankovics István azt javasolta az érintett területre utazóknak, hogy kerüljék a tevegelést. Tájékoztatása szerint az egész Közel-Kelet érintett, a legtöbb megbetegedés Szaúd-Arábiában volt.

Hozzátette: a súlyos esetek csak nagyon magas szintű kórházi ellátással kezelhetők, ha a beteg a fertőződés után hamar bekerül egy intenzív osztályra, akkor a betegség "megfogható".

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink