hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Keserűvíz vagy szuperkórház?

Mi lesz a sorsa a gyógy- és keserűvízforrásoknak, amelyek Budapesten épp ott fakadnak, ahová a kormányzat az új dél-budai centrumkórházat tervezi? A Magyar Nemzet járt utána.

Egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a sorsuk azoknak a fokozottan védett területen található gyógy- és keserűvízforrásoknak, amelyek Budapesten épp ott fakadnak, ahová, úgy tűnik, a kormányzat az új dél-budai centrumkórházat is tervezi – olvasható az mno.hu-n.

Palik Tibor, a keserűvizet kitermelő és forgalmazó Medaqua Kft. cégvezetője arról beszélt: bár már több mint egy hónapja szó van arról, hogy Dobogón épül az új dél-budai szuperkórház, máig nem érkezett hozzájuk hivatalos megkeresés. A kormány részéről senki sem tárgyalt velük arról, hogy a beruházás érinti-e egyáltalán a Hunyadi János gyógyvizet és a Ferenc József keserűvizet adó kutakat, és ha igen, hogyan. Pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere már októberben arról beszélt a Kossuth rádió egyik műsorában, hogy a Dobogó nevű területen épül a szuperkórház.

Palik Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy a kutak körüli területet fokozottan védettnek minősítette az illetékes vízügyi hatóság, és ezt olyan komolyan veszik, hogy még kapálni sem szabad. Előfordult ugyanis, hogy az erős esőzés miatt körülbelül száz méter hosszan úgy akarták elvezetni a vizet, hogy egy árkot kapáltak. Emiatt azonban 150 ezer forintra bírságolta őket a hatóság. Még kaszálni is csak akkor szabad, ha erre engedélyt adnak.

A körbekerített, belső védőterület Palik Tibor elmondása szerint a Hunya­di-telep esetében körülbelül negyven, míg a Ferenc-telep esetében körülbelül harminc hektár. Úgy véli, a két elke­rített területen kívül lehet elég hely a kórháznak, az ugyanis nem fokozottan védett terület, de kérdéses, hogy a vízügyi hatóság mit reagál erre. Azt ugyanis nem tudni, hogy milyen a vízáramlás a föld alatt.

Egy hétfői háttérbeszélgetésen Cserháti Péter fővárosi kórházfejlesztésekért felelős miniszteri biztos arról beszélt: a humántárca, valamint a fejlesztési és a vízügyi kérdésekért felelős agrárminisztérium kedden, azaz tegnap egyeztetett az építési helyszínként kiválasztott lakatlan terület fejlesztési esélyeiről – de erről nem tudni semmit. Cserháti Péter szerint a területen fakadó keserűvízforrások kiterjedtségét, a közlekedésfejlesztés lehetőségeit és a beépíthetőséget számításba véve tesznek javaslatot november 30-ig. Ekkor derül ki, hogy egyáltalán megvalósítható-e a kormány által kijelölt területen a zöldmezős beruházás, és ha igen, ahhoz mi mindent kell tenni.

– A jövőben többé olyan nem lesz, hogy ha az államnak kell egy fővárosi ingatlan, akkor törvénnyel elviszi – jelentette ki lapunk érdeklődésére Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester a dél-budai szuperkórház helyszínével kapcsolatban. Az október 27-i Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban szereplő XI. kerületi Dobogón ugyanis nemcsak magáncégeknek van ingatlana, hanem jelentős területtel rendelkezik a fővárosi, illetve az újbudai önkormányzat is. Tarlós István leszögezte: „Amennyiben a Miniszterelnökségnek szüksége van fővárosi ingatlanokra, jöjjenek ide és vegyék meg tőlünk.” – Engem a mai napig nem keresett senki ez ügyben – mondta a főpolgármester, aki természetesen nincs ellene semmilyen fontos fejlesztésnek, hiszen az egészségügy kiemelt fontosságú, ugyanakkor elképesztőnek tartja mindazt, ami eddig kiderült a szuperkórházról.

Az említett határozatban a kabinet ugyan Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert és Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét bízta meg az egyébként több tíz milliárdos beruházás feltételrendszerének vizsgálatával, az ügy részleteiről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter már napokkal azelőtt nyilatkozott. Akkor azt állította: a Kelenföldi pályaudvar közelében fogják megépíteni az ezerágyas dél-budai egészségügyi centrumot. – Mindenféleképpen az autópályákhoz közeli területen szeretnénk a kórházat megépíteni, amely közel van a metróhoz, és ahol az autóbusz-közlekedés, valamint az autóbusz-csatlakozás is megteremthető – hangsúlyozta Lázár János, aki korábban azt is állította: már megkezdődtek a tulajdonosokkal a tárgyalások is, és a beruházáshoz egy nyolc-tíz hektáros terület kell.

Tarlós István leszögezte, Lázár János azt sem tudja, hol van a 4-es metró végállomása, ami a dobogói helyszínhez képest jelentős távolságra van. – Ezt így nem lehet csinálni! A tömegközlekedés a főváros feladata, de bemondásra egyetlenegy buszjáratot sem indítunk – fakadt ki a főpolgármester, aki szerint az előkészítés szakmailag elfogadhatatlan: keverednek a kompetenciák és a hatáskörök, a helyszínismeret pedig nulla.

A dél-budai mellett eközben az észak-budai centrumkórház sorsa is állandó találgatások tárgya, és úgy tűnik, míg nincs meg a végleges helyszín, addig a Kútvölgyi Klinikai Tömb lesz a térségben a központi kórház.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink