hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Ki felügyelje a kórházakat?

Az egészségügyi államtitkárság külön is tárgyalt a kórházak sorsáról a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal, és jelezték a tárcának, miért nem jó, ha az ellátórendszer átalakítása ürügyén megyei közgyűlési elnök helyett majd a kormányhivatal vezetőivel kell „megbirkózniuk" – írja a Népszabadság.

A lap szerint azt a választ kapták: kormányzati szinten fognak dönteni arról, hogy a különböző intézmények az adott minisztériumhoz vagy a területi kormányhivatalhoz fognak kerülni.

A hét második felében, a Fidesz-frakció Hajdúszoboszlói kihelyezett ülésén dől el, hogy Orbán Viktor kormányfő végül hogyan foglal állást a kórházak feletti felügyelet átalakításáról: Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és csapata által összeállított Semmelweis Terv vagy a fideszes megyei vezetőknek tett ígérete alapján alakítják át az egészségügyet. Szócska Miklós a megyéknél jóval nagyobb egységekben és úgynevezett térségi intézetek irányítása mellett szervezné újra az ellátórendszert. Ezzel szemben a fideszes megyei politikusok a kormányhivatalokra bíznák az egészségügyi intézményeket, s így változatlanul megyei keretek közé szorítanák a kórházak működtetését.

Információk szerint a miniszterelnök végső álláspontját jelentősen befolyásolhatja, hogy melyik tábornak sikerül maga mögé állítania a kormánypárti képviselők többségét. A tét valójában az: ki rendelkezzen az egészségügyi ellátásokra még költhető forrásokkal.

Az egészségügyért felelős államtitkár kabinetjével kétnapos siófoki értekezleten „tréningezett" a Fidesz-frakció ülésére. Értesülések szerint az államtitkár adatokkal, nemzetközi bizonyítékokra alapozott modellekkel szeretné bizonyítani, hogy a hazai egészségügy gondjaira a legjobb megoldás a Semmelweis Terv. Szócska Miklós koncepciójának lényege, hogy az állam csak ott és csak annyi ellátást finanszírozzon, ahol a feladat elvégzésére van kellő gyakorlattal rendelkező orvos és eszköz. További fontos érve, hogy a meglévő források újraosztásával a most rendelkezésre álló összegből – is működtethető rendszer olvasható a Népszabadságban.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés