2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Ki fizesse az abortusz költségeit?

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság nem foglalt állást és alsóbb szintű jogi ítélkezésre bízta, hogy az egészségbiztosításnak mindenki számára finanszíroznia kell-e a terhességmegszakítást.

Az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási törvény egyik rendelkezése szerint az abortuszt finanszírozni köteles valamennyi, az alkalmazottjának egészségbiztosítást fizető munkaadó. A törvénynek ez a rendelkezése azonban elutasításra talált az egyházi és a közhasznú vallásos szervezeteknél, amelyek lelkiismereti okokból nem hajlandóak alávetni magukat a törvény e passzusának. Az egyik, apácákat tömörítő karitatív szervezet meg is támadta a legfelsőbb bírósághoz benyújtott folyamodványában a törvény e rendelkezését, s a taláros testület hétfőn hozott döntést az ügyben.

Bár a döntés megszületésének részletei egyelőre még nem ismertek, a közszolgálati rádió által kiszivárogtatott részletek arra engednek következtetni, hogy a beadvány elfogadásához nem volt meg a bírósági szervezetben a többségi szavazat. A bírák ugyanis úgy döntöttek, hogy - tőlük szokatlanul - nem foglalnak állást. Visszaküldték a beadvány elbírálását alacsonyabb szintű jogi fórumhoz, s azt javasolták a feleknek, vagyis a kormányzatnak és a vallásos szervezeteknek, hogy próbáljanak olyan megállapodásra jutni, amely figyelembe veszi a vallásos szervezetek és emberek lelkiismereti megfontolásait és szabad vallásgyakorlatának jogát, de ugyanakkor garantálja azt is, hogy a nők "teljes és másokkal egyenrangú" egészségbiztosítást kapjanak a terhességmegszakítás esetében is.

A döntés kihirdetése után a Fehér Ház szinte azonnal és elégedetten reagált: Barack Obama elnök szóvivője, Josh Earnest szerint "ez lehetővé teszi nők milliói számára szerte az országban, hogy hozzájussanak a szükséges egészségügyi ellátáshoz".

Az Obamacare egyébként lehetővé teszi az abortusz finanszírozásával egyet nem értő - azt lelkiismereti okok miatt elutasító - munkaadóknak, hogy egészségbiztosítási szerződéseikbe ne "vegyék bele" abortusz-költségek fedezését, ehhez elegendő csak hivatalosan jelezniük ezt az illetékes hatóságoknak, s a költségeket átvállalják a biztosítótársaságok és az egészségügyi szolgáltatók. Egyes vallási szervezetek azonban még ezt is soknak tartják, mert szerintük ez is alapvetően ellentmond az általuk vallott értékrendnek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink