hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Kormányok jönnek, ágyak mennek

A kormány most a kórházszektor átalakítását tervezgeti, ezért érdemes megnézni, milyen alapvető összefüggések mentén kell itt döntést hozni – vezeti be áttekintő cikkét az Index.

A minél kevesebb ágy a minőségi ellátás egyik mutatója lehet, ugyanakkor nem az oka – ha kevesebb az ágy, még a legkevésbé sem biztos, hogy jobb lesz az egészségügy – idéz fel egy alaptételt a lap, majd így folytatja:

Egy ideális világban lehetne csak azonnal nagy mértékben csökkenteni az aktív ágyak számát. A valóságban lázadás törne ki attól, ha valahol teljesen megszüntetnék a kórházat: hőbörögnének az orvosok, akik alól kiveszik a megszokott helyüket és pozíciójukat, a megijedt lakosság, mert azt hinnék, hogy nem látják el őket majd a pénzükért, és persze azonnal az utcán magukra hagyott sebesülteket vizionálhatna az ellenzék. Meg persze a kórházon kívüli ellátórendszernek is fel kellene készülnie a feladatra. (...)

Amikor még Molnár Lajos minisztersége alatt alatt az utolsó nagy, nyílt ágyszámcsökkentés történt 2007-ben, akkor egyfajta menekülőútként egy sereg aktív ágyat átalakítottak krónikus ággyá. Az átalakítások megvalósíthatóságát ugyanis javítja, ha nem bezárni próbálnak kórházakat, hanem hagynak nekik egy ilyen menekülési útvonalat. Olyasmit lehet inkább csinálni, hogy a drága aktív ágyakat lecserélik krónikusra, de megmarad egy kórháznak nevezett épület. Így a lakosság kevésbé veszi észre a változást, és nem kezd el tombolni, hogy telephelyszerűen bezárják a kórházukat.

Az aktív ágyak csökkentése mellett pedig megerősített egynapos műtéti lehetőségekkel és járóbeteg-ellátással lehet felszerelni kórházat, és akkor a betegek jó esetben csak annyit vesznek észre, hogy a komolyabb bajaiakkal más kórházba utalják már őket. Ez a struktúraváltás egyébként már régóta halad(gat) – olvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink