hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Magyar egészségügy: válságos és életveszélyes

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) hívására három párt képviselői álltak be ápolónak, beteghordónak a hazai kórházakba, aztán beszámoltak, közölte a NOL.

„Rémálmaimban sem gondoltam volna, hogy a valóság még annál is sokkal döbbenetesebb, mint amit a sajtó naponta megmutat az egészségügyről” – értékelte az önkéntesként eltöltött kórházi időt Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke a Független Egészségügyi Szakszervezet irodájában. 

A szakszervezet a tél végén tette közzé azt a nyílt levelet, amelyben a kormánytagoktól és államtitkároktól azt kérték, hogy húzzanak fehér köpenyt, és álljanak be az orvosok, ápolók, beteghordók mellé, szerezzenek közvetlen tapasztalatot az egészségügy helyzetéről. A kormány tagjai közül senki sem élt a lehetőséggel. Az ellenzéki pártok közül Szabó Tímeán (PM) kívül a Jobbiktól hatan, köztük Lukács László frakcióvezető-helyettes és a szocialista Gőgös Zoltán is beállt dolgozni.

Míg Szabó Tímea folyamatosan dolgozott egy hónapot, a többiek több helyszínen néhány napig vettek részt a munkában. A politikusnő az egyik fővárosi kórház kardiológiáján dolgozott. Rövid szolgálata alatt négy ápoló mondott fel, köztük a sajtóból is ismert Turcsányi Tibor, aki ma már egy londoni reptéren szolgál fel kávét. Egy másik ápoló villamosvezetőként folytatta a közszolgálatot, mert a tömegközlekedési vállalatnál negyvenezerrel többet fizettek, mint a kórházban.

Az ellenzéki politikus szerint „életveszély ma kórházba kerülni”, és csak azért van még az az ellátás, ami van, mert a dolgozóknak van hivatástudatuk.

A Szent János kórház pszichiátriáján önkénteskedett Lukács László (Jobbik). Számára az volt a legdöbbenetesebb felismerés, hogy a betegeket ellátók gyakran több és súlyosabb betegségekkel küszködnek, mint ápoltjaik. Az emberek túlhajszoltak, rosszul fizetettek.

A bejelentett egészségügyi béremeléssel a szakszervezeti irodában összegyűlt közszereplők mindegyike elégedetlen volt. (Átlagosan 26,5 százalékos béremelést jelentett be a kormány szeptembertől az egészségügyben.) Abban is egyetértettek, hogy az összeg, amelyet most a kormány kiosztott, csak arra elég, hogy újabb feszültséget szítson az ágazatban.

További részletek a NOL-on

hirdetés

Könyveink