hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

 

Magyar kutató nyerte a fődíjat a fiatal tehetségek innovációs versenyén

Haidegger Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem PHD-hallgatója a kézfertőtlenítés minőségét jelző Stery-Hand elnevezésű találmányával érdemelte ki az Európai Bizottság által támogatott Innovact Campus Awards 3 ezer eurós pénzjutalommal és egy 700 euró értékű számítógéppel járó elismerését a franciaországi Reimsben.

A fiatal kutató elmondta: egyik kollegájával és két master-hallgatójával közösen dolgozta ki azt a projektet, amelynek alapvető célja a kórházi ellátások során keletkezett úgynevezett másodlagos nozokomiális fertőzések visszaszorítása.

Az UV-fénnyel működő Stery-Hand készülék néhány másodperc alatt érzékeli, hogy a vizsgált kézfej melyik része mennyire "tiszta", és ezt a hozzá kapcsolt számítógép képernyőjén különböző színekkel jelzi, az adatokat pedig el tudja tárolni. A kézmosás minőségét ellenőrző berendezéssel a feltalálók reménye szerint jelentősen javítható a kézhigiéniés viselkedés az egészségügyi dolgozók körében, elsősorban a sebészeti bemosakodások esetén. Becslések szerint a jobb kézmosással harminc százalékkal lehetne csökkenteni a kórházi fertőzések arányát - hangsúlyozta a fődíjas.

A fiatal kutatók eddig három egészségügyi intézetben végeztek méréseket a készülékkel: a budapesti Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben, a Marosvásárhelyi Megyei Kórházban és egy szingapúri kórházban, s már több magyarországi egyetemtől is vannak "meghívásaik".

A pozitív klinikai visszajelzések után Haidegger Tamás szeretne a prototípusból egy igazi, eladható terméket fejleszteni, és forgalmazót találni hozzá. A konkrét igények alapján történő tökéletesítéshez már bekapcsolódott a közelmúltban alakult osztrák orvostechnikai kutatóközpont is.

Az Európai Unió soros magyar elnöksége alkalmából Magyarország volt a díszvendége a franciaországi Reims-ben kedden és szerdán 15. alkalommal megrendezett innovatív vállalkozások európai regionális fórumának, az Innovactnak.

A kétnapos találkozó a fiatal tehetségek innovációs versenyével zárult, amelyre az Európai Unió tagállamaiból jelentkezhettek egyetemisták, fiatal kutatók és vállalkozók innovációs tervekkel. Az Európai Bizottság által támogatott 3 ezer eurós fődíjra, illetve az 1500 eurós jutalommal járó második és harmadik díjra 27 országból 162 pályázat érkezett, közülük három magyar projekt is bekerült a legjobb harminc döntőjébe. A feltalálók személyen mutathatták be projektjeiket Reimsben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMK) szakmai együttműködésében 2011. május 17-18. között kerül megrendezésre a „Magyar Innovációs TechShow” elnevezésű innovációs kiállítás, amelyen Magyarország 21 leginnovatívabb XXI. századi magyar high-tech megoldását mutatják be. A „Keressük Magyarország Új Neumannjait!” elnevezésű versenyre azokkal a high-tech megoldásokkal lehet nevezni, amelyek az alábbi feltételeknek megfelelnek:

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink