hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Még mindig háziorvoshiány

Ezúttal a HírTV foglalkozott a témával: mintegy háromszáz betöltetlen praxis van az országban, a gyógyítók élethosszig húzzák az igát.

Salamon Sándor házorvos nyugdíjasként csaknem ötezer emberről gondoskodik a bodrogközi faluban, Lácacsékén. 50 kilométeres körzetben ő az egyetlen háziorvos. Naponta két-három településen rendel. „Ezeknek a túlkoros háziorvosoknak a nagyobb része már 70-80 fele megy, sokszor betegebbek, mint a saját betegeik, de ennek ellenére ők egy régi orvosgenerációból jöttek, ahol a hivatástudat mozgatott, és most is őket ez mozgatja, mindaddig dolgoznak, míg abszolút le nem esnek a lábukról vagy ki nem viszik őket a rendelőből a temetőbe” – mondta a HírTV műsorában nyilatkozó háziorvos.

Országszerte krónikus a háziorvoshiány. A pályakezdő orvosok praxisonként tízmillió forintos állami támogatásra pályázhatnak, de ez sem ösztönzi a fiatalokat arra, hogy a Bodrogközbe költözzenek. A legközelebbi kórház 50 kilométerre van. Ha valakinek nincs autója, az akár családtagja életébe is kerülhet.

A további részletekért és a riport megtekintésért kattinson a hirtv.hu-ra.

(forrás: Hír TV)
hirdetés

Könyveink