hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

Gazdaság

Megéri pénzügyi vonalon dolgozni

Milliókat visznek haza a legjobban fizetett állami tisztviselők: Simor András, a jegybank elnöke az első a fizetési toplistán, őt Farkas István, a pénzügyi felügyelet első számú vezetője követi.

Közpénzből a legjobban fizetett állása Simor András MNB-elnöknek van. Simor havonta bruttó 7,4 millió forintot keres. A jegybank mellett működő monetáris tanács tagjai 2,6 milliót visznek haza, az alelnökök pedig a négymilliós mezőnyben mozognak. Érdemes áttekinteni a monetáris tanács tagjainak vagyoni helyzetét is – őket vagyonnyilatkozat készítésére kötelezi a törvény. A tanács tagjai közül hárman „tisztes” vagyonnal rendelkeznek: Bihari Vilmos és Kádár Béla csaknem azonos, 160 millió forintos vagyonról adott számot. Kopits György, aki jelenleg a Költségvetési Tanács tagja, 68 milliós vagyonnal rendelkezik – de csak Magyarországon. Kopits ugyanis amerikai állampolgár, s a Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábbi alkalmazottjaként három egyesült államokbeli lakóingatlannal bír. Korábban mint a jegybank monetáris tanácsának tagja, 2,6 millió forintot kapott tanácsi tagságáért, ez pedig 3,1 milliós havi nyugdíjjal egészül ki. A Költségvetési Tanács első számú irányítójaként a miniszteri alapilletmény 150 százaléka illeti meg, ami barátok közt is 1,6–1,7 millió forint.
Nagy Zoltánnak, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének, aki havi hárommillió forintot keres, van hová fejlődnie a fizetési ranglistán. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének első számú vezetője, Farkas István a jegybank elnöki jövedelem hatvan százalékában részesül, 4,5 millió forint a bruttója. A felügyeleti tanács tagjainak azonban be kell érniük havi kétmilliós juttatással. Csekély vigasz, hogy jár hozzá szolgálati Audi is. A PSZÁF főigazgatója 3,7–3,8 milliót visz haza, míg helyettese pusztán 2,4 milliót. Egyébként 2003 végén a félezer dolgozót foglalkoztató felügyeletnél az átlagfizetés elérte a négyszázezer forintot. Számításaink szerint 500-550 ezer forint lehet a havi fix a „mezei” dolgozók esetében.
A legnagyobb kimutatott pénzügyi vagyonnal Erdei Tamás, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagja rendelkezik – legalábbis a 2008-as bevallások szerint. Erdei, aki főállásban a MKB Bank első embere, mind bevallott 616 milliós pénzvagyonával – ingatlanok nélkül –, mind havi 15,7 millió forintos bruttó jövedelmével listavezető, igaz, választott tisztségéért – a vagyongazdálkodási tanácsi tagságért – mindössze havi egymillió forintot kap. Erdei Tamás mint az MNV tagja volt kénytelen vagyon- és jövedelemnyilatkozatot adni.
Járai Zsigmond, az MNB volt elnöke szerint az állami vezetők fizetését, beleértve a jegybankelnöki javadalmazást is, havi egymillió forintban kellene maximálni.

Szajlai Csaba, Magyar Hírlap Online

 

cimkék

hirdetés

Könyveink