hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Egészségpolitika

Megmarad a Sportkórház

A Sportkórház a helyén marad, a félbemaradt felújítás befejezésére és egy magyarországi akkreditált doppinglaborra nincs pénz az állami költségvetésben, az új főigazgató személyét július 15-éig nevezik meg – jelentette ki az egészségügyi miniszter a sportbizottság előtt.

A Országos Sportegészségügyi Intézet jelenlegi állapotában már nem szolgálja a magyar sportot, a helyzet tarthatatlan, ezért azonnali beavatkozásra van szükség – így foglalt állást még májusban az Országgyűlés sport és turisztikai bizottsága. A testület akkor úgy döntött, hogy meghallgatja az ügyben Székely Tamás egészségügyi minisztert.

A Sportkórház az elmúlt időszakban súlyos gondokkal küzdött. Az infrastruktúra lepusztult, a harminc százalékos leépítésnél sok kiváló szakember távozott. Gondok voltak az ügyeletek ellátásával is. Nemrégiben például az öttusa Világkupán szereplő Kasza Róbert megsérült, de mivel nem volt ügyeletes és egy orvosi berendezés elromlott, a szükséges vizsgálatot egy magánklinikán kellett elvégezni.

A Sportkórház a helyén marad, mondta a keddi meghallgatáson Székely Tamás. Korábban ugyanis – Molnár Lajos minisztersége idején – volt olyan koncepció, hogy a kórházat zárják be, az ott dolgozó szakmai teameket pedig költöztessék más egészségügyi intézményekbe.

Nincs pénz azonban az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) félbemaradt rekonstrukciójának befejezéséhez, mondta a miniszter. Ehhez legalább 2 milliárd forint kellene, ahhoz pedig, hogy mindez az eredeti tervek szerint valósuljon meg, 8–10 milliárd. A minisztérium költségvetésében erre jelenleg nincs forrás, ráadásul a felújítás második ütemét még engedélyeztetni is kellene az illetékes hatóságokkal.

A rekonstrukció befejezésére így csak akkor van esély, ha sikerül magántőket bevonni a fejlesztésbe. Székely Tamás szerint jelenleg nincs pénz az egészségügyi tárcánál egy magyarországi akkreditált doppinglaborra sem.

A tárcavezető ugyanakkor célszerűnek látja, hogy a Sportkórházban egy minimum 10 aktív ágyból álló belgyógyászati részleget hozzanak létre. Ezt úgy tartja megvalósíthatónak, hogy a jelenlegi 30 sportsebészeti és 15 ortopédiai sebészeti aktív ágy egy részét belgyógyászativá alakítják át.

A miniszter szerint szükség van a sportorvosi hálózat megújítására, mert a sportorvosi vizsgálatok jelenleg formálisak, s nem biztos, hogy azokon megalapozott szakvéleményeket állítanak ki. Székely Tamás úgy látja, ki kell dolgozni egy sportorvosi akkreditált protokollt, mert ha a vizsgálatokat aszerint végzik el, akkor elkerülhető lesz egy-két olyan haláleset, amilyen a közelmúltban történt.

A válogatott keretorvosok státusánál a miniszter azt a megoldást tartaná megfelelőnek, ha a keretorvosok szerződésben lennének az adott sportági szakszövetséggel, s emellett részmunkaidőben dolgoznának valamelyik kórházban.

Az ülésen szóba került az OSEI volt első számú vezetőjének, Berkes Istvánnak a felmentése is. Székely Tamás szerint a korábbi főigazgató elleni feljelentésben megfogalmazott több mint tíz „vádpontnak” a fele beigazolódott, a másik fele nem. Végül három pont miatt döntött Berkes leváltása mellett.

Egyrészt a vizsgálatok során kiderült, hogy a főigazgató által vállalt műtétek egy részét nem ő végezte el; az operációk leírását nem az készítette el, akinek kellett volna; 33 esetben pedig semmiféle dokumentumot nem találtak a Sportkórházban arról, hogy a betegen milyen beavatkozást végeztek el. Berkes elmozdításához hozzájárult az is, hogy hiányosságok voltak a készpénzkezelés dokumentációjában, valamint, hogy a miniszter utasítása ellenére nem végezték el az intézmény működési szabályzatainak felülvizsgálatát és szükséges módosításokat.

Az OSEI-t jelenleg megbízott főigazgató irányítja, a pályázatot már kiírták a posztra, az új főigazgató megnevezését július 15-éig ígérte Székely Tamás.

Forrás: Sportorvos

cimkék

hirdetés

Könyveink