hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lehet a dohányzás

Több kormánypárti képviselő aláírásával benyújtották pénteken azt a törvénymódosító javaslatot, melynek értelmében a jövőben minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lehet a dohányzás - jelentette be Heintz Tamás.

A Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón a fideszes képviselő egyúttal azt is bejelentette, hogy ő is abbahagyja a dohányzást. Hangsúlyozta, hogy évente 70 ezerrel fogy Magyarország lakossága, közülük 28 ezren a dohányzással kapcsolatos ártalmak miatt halnak meg.

A javaslat három hónap türelmi időt ad, júliustól lépne életbe a korlátozás - mondta Heintz Tamás.

Szócska Miklós elmondta, hogy a kormányzat támogatja a javaslatot. Hozzátette: azokban az országokban, ahol már bevezettek hasonló korlátozást, a vendéglátó-ipari egységek bevétele nem csökkent, egy éven belül viszont javult a lakosság egészségi állapota.

A dohányzás a népegészségügyi katasztrófa legfőbb okozója Magyarországon - mondta Szócska Miklós. Kifejtette: minden ötödik halálesetet összefügg a dohányzással, az összes rosszindulatú daganatos halálozás egyharmadát a dohányzás okozza.

Ezen felül a passzív dohányzásba egy évben mintegy 2500-an halnak bele - mondta, hangsúlyozva: "ha nem szeretnénk, hogy tartósan tízmillió alácsökkenjen az ország lakossága, akkor sürgősen cselekedni kell".

Szócska Miklós emellett kiemelte a dohányzással összefüggő gazdasági veszteségeket is. Elmondása szerint egy év alatt több mint ötezer munkaképes férfit és nőt rokkantosítottak a dohányzással összefüggő betegségek miatt, kezelésük pedig felbecsülhetetlen gyógyszerköltségeket vont maguk után. Így a nemzeti össztermék 1,5-2 százalékát veszítjük el a dohányzás miatt. "A veszteség nagyobb mint a dohányzásból származó jövedelem" - szögezte le az államtitkár.

A jövőbeli törvény megszegéséért kiszabott bírságokból befolyt bevétel kizárólag egészségfejlesztési célra fordítható. A bevétel fele az egészségügyi szaktárcát illeti, 25 százalékát a bírságot kiszabó népegészségügyi szakigazgatási szerv kapja. Az összeg 10 százalékára pedig a dohányzás ellen küzdő szervek pályázhatnak - mondta Szócska Miklós.

Heintz Tamás a törvényjavaslat szövegét ismertetve elmondta, a jövőben zárt légtérben minden olyan helyen tilos lesz a dohányzás, amely közforgalmúnak számít, ebbe beleértve a vendéglátó-ipari egységeket, munkahelyeket, közösségi közlekedési járműveket, illetve azok megállóhelyeit. Ezeken a helyeken zárt légterű helyiségben nem lehet dohányzásra kijelölt helység sem.

Kivételt képeznek a pszichiátriai osztályok, illetve hotelek, szállodák saját hatáskörben kialakított dohányzásra kijelölt helyei.

Teljes körű dohányzási tilalom lép életbe többek között a közoktatási intézmények, óvodák, iskolák, bölcsődék, egészségügyi intézmények területén. Ezeken a helyeken a szabadban sem lehet dohányozni.

Heintz Tamás elmondta: a Parlament egy közintézmény, egy munkahely, így a javaslat értelmében ott sem lehet majd dohányozni zárt térben. Ehhez viccesen hozzáfűzte: "hosszabb szüneteket lehet tartani".

Heintz Tamás arról is beszélt, hogy a cigarettásdobozokon olvasható feliraton is változtatnának, ez viszont az államtitkárság feladatkörébe tartozik. A fideszes politikus viszont elmondta: tervezik, hogy sokkoló, például rákos szervek képét tegyék rá a dobozra.

Néhány napja New York és Honduras is szigorította a dohányzásellenes rendelkezéseit.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink