hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Működik az influenzafigyelő szolgálat

Az egészségügyi kormányzat megkezdte az influenza elleni vakcina szokásos kampányát, de talán soha nem volt még ennyire nehéz rávenni az oltásra az embereket - írja a Népszabadság.

Az elmúlt öt évben a magyar felnőttek csupán 17 százaléka kapott szezonális influenza elleni védőoltást legalább három alkalommal, holott az emberek ismerik a vakcinát, de a betegséget nem tartják olyan súlyos fertőzésnek, hogy védekezzenek ellene – derül ki a TNS Hungary Piackutató minap nyilvánosságra hozott felméréséből. A magyarok hatékonymegelőzésként inkább a szokásos vitamin-tea-lázcsillapító kombinációt választják. E kutatás adatai szerint az idei szezon előtt csak a lakosságnak alig több mint harmada oltatná be magát az influenzavírus ellen. Az emberek oltatási kedvére valószínűleg a közegészségügy tavalyi botránya is kihat. Mint emlékezetes, az Európa Tanács vizsgálatot indított amiatt, hogy az Egészségügyi Világszervezet minden tudományos bizonyíték nélkül súlyos pandémiának nevezte az utóbbi évek legenyhébb járványát, és ezzel óriási költségekbe verte a világ számos országát.

A magyar kormány is csak oltóanyagra a korábban szokásos másfél milliárd forint négyszeresét költötte. A még akkor vásárolt, új vírus elleni szerből pedig a mai napig 1,7 millió vakcina maradt a raktárakban. A patikákban és a háziorvosoknál tavalyról maradt készletek összegyűjtése most zajlik. Az ÁNTSZ kistérségi szakembereinek tapasztalata szerint az oltóanyaggal szemben nemcsak a lakosság, de a háziorvosok is bizalmatlanok. Cserháti Péter helyettes államtitkár egy minapi konferencián, szakmai hallgatóság előtt mesélte, hogy az orvosok inkább szétverik kalapáccsal a megmaradt ampullákat, mintsem azzal a tudattal kelljen élniük, hogy az állam még egyszer felhasználja azokat.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés