hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nehéz reformszülések

Megtörtént ugyan az első lépés az ágazat újjáélesztésére, de mielőbb végső formába kell önteni az egészségügy megmentésére készített Semmelweis-vitairatot - írja a Világgazdaság.

Amint arról a MedicalOnline korábban beszámolt, a kórházak október végi lejárt adóssága 47 milliárd forint. A Világgazdaság szerint, az összeg azóta csökkenhetett, hiszen a kormány határozata alapján a decemberben nekik juttatott 27,5 milliárd többletforrás nagy részét a lejárt számlák kiegyenlítésére kellett fordítaniuk. Az idei költségvetés ugyan lehetővé tette az országos gyógyítási alapdíj csekély mértékű emelését, de a kórházak szakmai szervezete szerint – bár átmenetileg levegőhöz jutottak – egyhavi működési pénz hiányzik a kasszából. Nyugtalanító, hogy az Egészségbiztosítási Alap több mint 40 százaléka adóbevételekből származik, amit befolyásol a gazdaság állapota.

Az egészségbiztosító költségvetése

Megtörtént ugyan az első lépés az ágazat újjáélesztésére, de mielőbb végső formába kell önteni az egészségügy megmentésére készített Semmelweis-vitairatot, amelyben megállapítják: ez az intézményrendszer a meglévő pénzből nem tartható fenn. Ezért már az idén centralizálni kell a legköltségesebb gyógyító eljárásokat, ami erősíti a betegellátás biztonságát. Anyagi ösztönzőkkel is meg kell erősíteni a térségi szakrendelőkkel integrálható háziorvosi praxisokat. A térségi betegutak megszervezésével rövidülhetnek a várólisták, s munkamegosztás alakul ki a kórházak között, megszűnhet a megyei intézmények egyeduralma.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés