hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nézze a BNO kódját! - pénz lehet benne

Lényegesen többen vehetnék ignybe a súlyosan fogyatékosok adókedvezményt, mint ahányan ezt az elnevezésből gondolnák – hívja fel a figyelmet az Adózóna.

A törvény szövege félrevezető, mivel úgy fogalmaz, hogy a súlyosan fogyatékos magánszemélyek jogosultak erre az adókedvezményre, holott a vonatkozó rendeletekben felsorolt betegségek sokkal tágabb kört ölelnek fel, mint amit a köznyelvben súlyos fogyatékosságnak nevezünk. Több mint 370 ezer forinthoz juthatnak azok, akik most tudják meg, hogy már 2009-ben is jogosultak lettek volna az adókedvezményre, de azt az elmúlt években nem vették igénybe – csinál kedvet a rendeletolvasáshoz a lap.  Azok ugyanis több olyan betegséget is felsorolnak, amelyeket a köznyelvben nem minősítünk „súlyos fogyatékosságnak”.

Ilyen betegségek például a kormányrendelet melléklete szerint:
– cukorbetegség (szövődmények nélkül is)
– laktóz intolerancia
– szénhidrát-anyagcsere betegségek
– fruktózanyagcsere betegségek
– idült légzési elégtelenség

Az adókedvezményt fő szabály szerint a betegségről kiállított orvosi igazolás birtokában lehet igénybe venni. Az érintetteknek érdemes kinyomtatniuk a kormányrendelet mellékletét, amely tartalmazza a betegségek BNO kódjait is –, és azt átadni az orvosuknak. Az alapján egyszerűbb beazonosítani azokat a betegségeket, amelyek után személyi kedvezményt lehet igénybe venni – olvasható az adozona.hu-n.

(forrás: adózóna.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink