hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Növelik a csonttörés kockázatát a refluxra adott gyógyszerek

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA arra figyelmezteti az orvosokat, hogy a refluxbetegség kezelésére alkalmazott protonpumpagátlók hosszas, nagy dózisokban történő szedése növeli a combnyaktörés, a csukló- és a csigolyatörések kockázatát.

A legújabb kutatások szerint a protonpumpagátlók egy éven túli szedése vagy nagy dózisokban történő alkalmazása növelheti a csonttörések kockázatát. z FDA ezért az alacsonyabb dózis és/vagy rövidebb időtartamú használatot javasol.

Mindezek miatt változnak a gyógyszerleírások, a lehetséges kockázatok közé kerül a csonttörés is.

"Mivel ezeket a termékeket sokan használják, nagyon fontos, hogy figyelmeztetssünk a fokozott kockázatra" - nyilatkozta Joyce Korvick, az FDA gasztroentorológiai készítményekért felelős részlegének igazgatóhelyettese. A szakember hangsúlyozta, hogy a gyógyszer felírásakor az orvosoknak mérlegelniük kell a lehetséges mellékhatásokat és meg kell vizsgálniuk hogy esetleg kisebb adag vagy rövidebb távú kezelés is megfelelően kezeli a beteg állapotát. A beteg súlya szintén befolyásolja a gyógyszer hatását illetve növelheti a kockázatot, ennek mérlegelése szintén az orvos feladata.

 

Refluxbetegség esetében a nyelőcső alsó harmadának elernyedt izomzata miatt a gyomor savas tartalma rendszeresen visszakerül valamilyen mértékben a nyelőcsőbe, így felmarja a nyálkahártyát. A betegség egyik leggyakoribb tünete a gyomorégés, amely a szegycsont mögötti égető fájdalomérzetként jelentkezik, gyakran sugárzik a hátba és a nyakba is. A savas felmaródás miatt gyakran fájdalmat okoz a nyelés is. A tünetek általában étkezés és lefekvés után fél órával jelentkeznek. A fájdalmat fokozhatja az alkohol és/vagy kávé fogyasztása, a fekvő vagy az előrehajlott testhelyzet. Krónikus gyulladás esetén a nyálkahártya vérezhet, ezáltal vashiányos vérszegénység lép fel. A reflux kialakulására nagyobb esélye van a túlsúllyal rendelkezőknek, a terheseknek illetve a dohányosoknak.A protonpumpagátlók olyan gyógyszerek, amelyek megakadályozzák a gyomorban a sejthártyákban lévő csatornák működését.

.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink